Resources To Teah Kids About Handwashing 341 24500202

Händerna är en av de största bäraren av bakterier,1 speciellt små händer som är upptagna med att leka och utforska. Tvätta händerna noggrant med varmt vatten och tvål är ett av de bästa sätten att hjälpa till att skydda dig och din familj från sjukdomar.2 Därför är det så viktigt att göra det kul för barnen att tvätta händerna, annars kommer lektionen inte att fastna. Här är några tekniker för handtvättning som kommer att hjälpa dig att undvika en daglig debatt.

 

Gör ett schema för handtvättning

Ett enkelt sätt att göra det kul för barnen att tvätta händerna är att sätta upp ett schema med tider då ditt barn bör tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Detta skulle kunna inkludera3:

 • Före frukost
 • Före lunch
 • Före middagen
 • Efter toalettbesök
 • Efter skolan
 • Efter att ha klappat ett djur

 

Sjung en sång

Att se till att ditt barn tvättar sina händer med tvål och vatten under den rekommenderade tiden 20 sekunder4 är viktigt för att förebygga spridningen av bakterier. Ett bra trick är att göra en rutin av att sjunga en sång medan ditt barn tvättar sina händer. När de har sjungit klart så kommer de att veta att de har tvättat sina händer så länge som det behövs. Det bästa med den här metoden är att barnen kan ta den med sig vartsomhelst – i skolan, hos en kompis eller i ett publikt badrum.

 

Gör det barnvänligt

Gör en barnvänlig handtvättningsstation hemma med en pall och Dettol No-Touch kontaktfria handtvål. Ju enklare det är för barnen att tvätta händerna, ju mindre känns det som ett tvång. Låt ditt barn välja sina egna artiklar, till exempel en speciell handduk för att torka händerna efteråt så att de kan skapa en stolthet i att tvätta sina händer helt själva.

 

Lek en lek

Om det känns som lite av en kamp att få dina barn att tvätta händerna, så gör det till ett spel. En idé är att leka ”vems händer luktar renast?” Detta borde göra susen för att få de små händerna en noggrann skrubbning – barnet kanske till och med kan leka det i skolan med sina vänner. Uppmuntra dina barn till att använda tvål likväl som vatten för att lära dem om bakterier på ett visuellt sätt. Pröva att hälla lite glitter på deras händer som representerar ’bakerier’, så att de kan se hur mycket enklare det är att tvätta bort ’bakterierna’ med tvål än med bara vatten.

 

Bli konstnärlig

Gör tekniken för handtvättning till ett roligt konstnärsprojekt. Sitt ned med ditt barn för att skapa en hemmagjord poster som visar de rätta stegen för att tvätta händerna, häng sen upp den i badrummet som en påminnelse. Att rita ut hur du tvättar händerna steg för steg är ett jättebra visuellt sätt att visa betydelsen av noggrann handtvättning. Vi rekommenderar följande tekniker för handtvättning, för att säkerhetsställa att små händer är riktigt rena:

 1. Blöt dina händer med rinnande vatten
 2. Applicera Dettol handtvål
 3. Gnugga händerna med tvål kraftigt under 20 sekunder5. Kom ihåg baksidan av händerna och under naglarna
 4. Skölj noggrant
 5. Torka händerna med en ren handduk eller handtork
 6. Använd handduken eller armbågen för att stänga av kranen

 

För mer roliga tips för att göra det kul för barnen att tvätta händerna, se på vår video.

 

Rutin och upprepning

Vårt sista tips är att vara en bra tvätta händerna förebild för dina barn och gör det till en rutin. När du kommer hem från shopping, springer ärenden eller leker utomhus. Gör det till en grej att hänga upp jackan, ta av skorna och sen tvätta händerna med tvål och vatten innan du gör någonting annat. Bygg in det i din familjs rutin och snart kommer en bra handhygien att vara en vana som hjälper till att skydda dina små mot äckliga bakterier.

 

1 http://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html

2 http://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html

3 http://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html

4 http://www.cdc.gov/features/handwashing/