332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Att tvätta händerna är ett enkelt men säkert sätt att hålla ditt barn friskt. Etablera vanor av handtvätt i den tidiga barndomen, för att hjälpa ditt barn samt hela din familj att hålla er friska genom att stoppa bakterier som sprider och orsakar sjukdomar.

De små älskade händerna kan bli kladdiga och smutsiga dagligen. Barnen utforskar och lär sig om världen genom sina händer, men de bakterier som de kan komma i kontakt med kan göra ditt barn eller andra familjemedlemar sjuka. Tack och lov kan regelbunden handtvätt hjälpa att ta bort dessa oönskade bakterier och ditt barn kan lugnt fortsätta att leka.

När du lär småbarn hur de ska tvätta händerna är det viktigt att du gör det till en rolig sak och belönar dem när de gör rätt.

Alla gillar att bli berömda när de har gjort något bra och barn är inga undantag. Ge dem massor av beröm och uppmuntran. Det kan verka märkligt till en början, men det är ett bra sätt att hjälpa dem att upprepa denna enkla men sunda vana för att hålla sig friska. Du kan använda dig av ett klistermärksdiagram och efter varje gång som de har tvättat händerna ordentligt får de ett klistermärke. När de samlat ihop x antal klistermärken skulle de kunna få något speciellt för att fortsätta den goda vanan.

Små barns ögon är skarpa och de registrerar allt de ser. Sätt därför ett gott exempel och tvätta händerna när du behöver. När ni är tillsammans kan du berätta hur och varför du tvättar händerna - vi vet alla hur bra småbarn är på att härma vuxna. 

Det kan kännas konstigt till en början, men det är verkligen viktigt att sätta grunden för en god handhygien tidigt i livet för att hålla ditt barn och resten av familjen frisk.

Att tvätta händerna är mer än att bara gnugga händerna med lite tvål. Om du vill hålla dina händer rena och fria ifrån skadliga bakterier kan du läsa vår stora guide om handtvätt för små händer. 

När behöver ditt barn tvätta händerna?

Tre viktiga tillfällen att tvätta händerna

 • Innan måltider.
 • Varje gång de har besökt toaletten eller använt pottan.
 • Innan de lagar mat.

Även om ditt barn inte är en blivande kock är det viktigt att när ni lagar mat tillsammans även tvättar händerna tillsammans.

Naturligtvis bör de tvätta händerna om de har kommit i kontakt med smuts, rört skrubbsår eller lekt ute. Det är alltid bra att hjälpa dem att få in vanan att tvätta händerna då vi alla vet att barns händer tenderar att röra allt du inte vill att de ska röra.

Handtvätt: 9 steg till rena händer

Visste du att för att tvätta dina händer ordentligt måste du gnugga dina händer med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder för att de ska bli ordentligt rena? Lär ditt barn att ta den tid som behövs för ordentligt rena händer. Gör en lek av handtvätten och sjung högt "ja må han leva" tillsammans två gånger. En annan variant är att göra olika symboler med händerna och få dem att härma dig eller du kan till och med be ditt barn att visa dig hur du ska tvätta händerna. Ibland kan du behöva påminna ditt barn men du kommer nog att bli förvånad hur ofta de kommer att påminna dig att tvätta händerna.

Rolig handtvätt

 1. Blöt händerna med ljummet eller varmt rinnande vatten.
 2. Applicera en liten mängd tvål.
 3. Gnugga dina handflator ihop (inte under kranen).
 4. Gnugga dina fingrar, tummar och mellan fingrarna.
 5. Gnugga dina naglar mot handflatorna.
 6. Gnugga baksidan av varje hand.
 7. Skölj dina händer med rent rinnande vatten.
 8. Torka av dig med en ren handuk eller papper.
 9. Beröm ditt barn när han eller hon gör rätt. Kom ihåg att en belöning ofta leder till upprepning!

Även om det inte alltid går så lätt så kom ihåg att du lär ditt barn en viktig färdighet som kommer att hjälpa dem att hålla sig friska resten av livet.

Tyvärr dör tusentals människor varje år. Det är mest barn och andra utsatta grupper i utvecklingsländer som dör av sjukdomar som lätt skulle kunna förhindras genom den enkla handligen av att tvätta händerna. Att få dina små barn ta till sig goda hygienvanor kan därför göra mer än du tror.