343 School

En sak som du kanske kommer att märka när det är dags för skolstart eller dagisstart är att barn verkar bli sjuka hela tiden.

Men oroa dig inte. Skolstarten är en spännande tid för ditt barn eftersom de träffar kompisar och lär sig nya saker. Nackdelen är att sjukdomsframkallande bakterier kan spridas väldigt lätt i denna typ av miljö. Ditt barn kommer sannolikt att dra på sig några infektioner innan deras immunförsvar lärt sig att slå tillbaka.

Vaccinationer skyddar ditt barn från att få några av de mest allvarliga infektionssjukdomarna. När ditt barn har vaccinerats för en viss sjukdom kommer kroppen att kämpa mer effektivt om den får en infektion. Tala med din läkare eller BVC-sköterska för att kontrollera att ditt barns rekommenderade vaccinationer är uppdaterade.

Tvätta händerna

Det låter som en självklarhet, men att tvätta händerna med tvål och vatten är ett av de bästa sätten att förhindra bakterier och virus från att spridas. Lär ditt barn att tvätta händerna:

 • Innan måltider.
 • Efter toalettbesök.
 • Efter att ha lekt med ett husdjur eller djur.
 • Efter hosta, nysningar eller att ha snytit sig.
 • Efter att vidrört något smutsigt (till exempel tuggad penna, använda näsdukar med mera).
 • När de är synligt smutsiga.

När ditt barn börjar skolan eller dagis för första gången, ta en titt runt tillsammans och visa ditt barn där de kan tvätta händerna.

Använd näsdukar

Bakterier och virus kan spridas genom luften när vi hostar eller nyser. Uppmana ditt barn att använda en näsduk när de hostar, nyser eller har en rinnande näsa. Efter användning av näsduk ska den genast kastas i papperskorgen och det är viktigt att tvätta händerna noga med hygienisk tvål efteråt.

Om de inte har en näsduk tillgänglig är det bättre om de hostar eller nyser i sin armbåge istället för i sina händer, detta minskar spridningen av bakterier.

Håll dem hemma från skolan om det behövs

Om ditt barn är för sjukt för att delta i gruppaktiviteter eller om de har en specifik infektion som kräver att de stannar hemma som till exempel vattkoppor, bör de hållas borta från skolan tills de är helt återställda. Detta kommer att stoppa bakterier eller virus sprids vidare till andra barn samt ge ditt barn tid att bli frisk.
Du kan höra efter på ditt barns skola eller dagis för deras råd om hur länge ditt barn bör stanna hemma.

Första hjälpen hemma

När ditt barn växer och börjar utforska världen kommer de säkerligen någon gång att ramla och få skrubbsår under sina upptäcksfärder. Ha ett första hjälpen-kit hemma för att vara redo för mindre skärsår och skrubbsår. Ett kit bör innehålla:

 • Plåster och sterila förband.
 • Latex handskar.
 • Antiseptisk sårtvätt.
 • Antiseptisk kräm.
 • Säkerhetsnålar och en liten sax.
 • Hypoallergent tejp och gasväv.

Behandla skadan så snabbt som möjligt.

Tvätta händerna med en hygienisk tvål, som till exempel Dettol Liquid Hand Wash och rengör det drabbade området försiktigt med en sårtvätt eller en utspädd antiseptisk vätska. När området är torrt, täck såret med ett sterilt förband eller ett plåster och tvätta händerna igen.

Om ditt barns skada ser allvarligt ut, försök inte att behandla det själv utan ring genast 112 för Danmark, Sverige och Finland. 113 för Norge. Använd alltid ditt egena landsnummer eller besök din lokala akutmottagning.