hålla sig frisk under influensasäsongen

Med några enkla knep kan man hålla sig frisk under influensasäsongen. Influensa sägs kunna hoppa från en person till en annan på ett avstånd av 2 meter. Influensa är mycket smittsamt. En tillsynes frisk person kan smitta andra under en hel dag innan symtomen börjar synas och upp till 7 dagar efter att ha varit sjuk. Läs vidare för mer information om hur man gör för att hålla sig frisk.

Vaccinera dig mot influensa

Det blir mycket lättare att hålla sig frisk under influensaperioden om du har vaccinerat dig. Det finns många typer av influensavirus och ett influensavaccin skyddar mot de 3-4 vanligaste influensavirusen.

Tvätta händerna regelbundet

Det enklaste sättet att skydda sig mot smittsamma virus och hålla sig frisk är att tvätta händerna regelbundet. Tvätta händerna med rikligt med tvål och varmt vatten under tiden du sjunger ”Ja må du leva” 2 gånger. Här kan du använda Dettol Handtvål som förhindrar bakteriespridning.

Undvik sjuka personer och stanna hemma om du är sjuk

För att hålla dig frisk, undvik kontakt med den som är sjuk. Stanna hemma i minst 24 timmar efter att febern har lagt sig. Stanna hemma från jobbet, skolan och spring inte ärenden. På så sätt minskas risken att andra smittas av din influensa.

Rör inte dina ögon, näsa, eller mun

Om du rör en offentlig yta, så som ett dörrhandtag eller ett bord, så kan du komma i kontakt med influensabakterier. Tvätta händerna innan du rör dina ögon, näsa eller mun eftersom de, till en stor del, består av slemhinnor som kan ta upp bakterierna.

Hälsosamma vanor

Man håller sig frisk genom att sova och träna mycket, dricka mycket vatten och genom att äta näringsrik mat. Var noga med att desinficera ytor i ditt hem och på jobbet för att döda influensabakterierna.