Urinvägsinfektioner

4212 UTI

Urinvägsinfektioner är väldigt vanliga och tenderar att påverka fler kvinnor än män. Det kan vara ganska smärtsamt och brukar vanligtvis bli bättre på egen hand efter ett par dagar. I vissa fall kan dock antibiotika behövas.

Läs mer om urinvägsinfektioner, vad som orsakar dem och hur du kan undvika ett smärtsamt toalettbesök.

Orsaker

Njurar och urinvägar är ett samlingsbegrepp för de delar av kroppen som producerar och blir av med urin. Dessa inkluderar njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör.

En urinvägsinfektion är när en eller flera av dessa blir smittad, oftast av bakterier som kommer in i urinröret. I mycket sällsynta fall kan urinvägsinfektion även orsakas av bakterier i blodet. En infektion i urinblåsan kallas blåskatarr, medan en urinrörsinfektion kallas uretrit.

En urinvägsinfektion är inte en sexuellt överförbar infektion, men en del kvinnor tycker att irritation från att ha sex kan leda till en urinvägsinfektion. Hos män kan urinvägsinfektioner utlösas av en förträngning av urinröret, en tidigare sexuellt överförbar infektion, gallsten eller problem med prostatan.

Symptomer

  • Smärtsam och brännande känsla när man kissar.
  • En plötslig känsla av att behöva kissa. 
  • Rygg eller magont.
  • Grumligt eller illaluktande urin.
  • En allmän känsla av sjukdom.

Dessa är helt normala och brukar oftast försvinna inom några dagar. Om du däremot är gravid, diabetiker, har en hög temperatur eller dina symtom förvärras snabbt, kan det vara en bra idé att tala med din husläkare.

Råd om forebyggelse

Antibiotika ordineras ofta för att behandla urinvägsinfektioner, men det finns ett par sätt att minska risken för att få en urinvägsinfektion i första hand:

  • Utöva en god personlig hygien. Duscha eller bada varje dag, tvätta dina privata delar och se till att du torkar dig framifrån och bakåt efter att du har gått på toaletten. De flesta urinvägsinfektioner orsakas av bakterier från anus som av misstag förs över till urinrörets mynning.
  • Håll dig inte. Gå på toaletten så fort du känner att du behöver kissa.
  • Töm blåsan efter samlag. Detta kommer att spola ut bakterier ur urinröret.
  • Undvik förstoppning. Ät rikligt med fiber och drick mycket vatten under dagens gång för en välfungerande tarm.
  • Drick tranbärsjuice. Tranbärsjuice eller kapslar med tranbär är ett naturligt sätt att skydda dig mot urinvägsinfektioner.
61 HEALTHY HANDS

Rena händer

Handtvätt är ditt första försvar för att hålla dig frisk. Läs vår omfattande guide för hur man tvättar händerna ordentligt och på så sätt skyddar sina närstående. För att hjälpa att skydda dig och din familj mot infektioner har vi sammanställt en guide till friska händer.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Frisk hud

Vår hud fungerar som en barriär mot infektion. God personlig hygien kan hjälpa till med att hålla huden frisk.  Tänk att något så enkelt som handtvätt kan bidra till att ge oss ett bättre skydd mot bakterier.

41 ABOUT GERMS AND ILLNESS PREVENTION 740X400

Om bakterier, virus och förebyggande av sjukdom

Allt du behöver veta om bakterier och virus samt hur man kan förhindra spridning av bakterier och virus som kan orsaka sjukdom och infektioner.

Øverst på siden