Stafylokockinfektion, bakteriesjukdomar och hudhygien

Läs om denna vanliga hudinfektion och hur du, genom god hygien, kan förebygga att bli smittad.

425 STAPH

Vi vill alla ha en frisk och strålande hud. Det får oss att må bra i oss själva och stärker självförtroendet när vi träffar andra människor. Men visste du att oavsett hur frisk din hud ser ut eller känns är den fortfarande ett hem för många olika typer av mikroorganismer. En vanlig typ är Staphylococcus aureus även kallad gula stafylokocker.

Oftast orsakar denna bakterie lite eller ingen skada. Men om den tar sig in djupare i huden, kan det leda till en bakteriell infektion mer känd som stafylokockinfektion. Generellt kan en stafylokockinfektion behandlas med antibiotika eller krämer. Men vissa stafylokockinfektioner som till exempel de som orsakas av MRSA, kan vara resistenta mot vissa antibiotika vilket gör infektionen mycket svårare att behandla.

Orsaker

Gula stafylokocker kan spridas genom luften på hudflagor, damm, genom hudkontakt eller genom att vidröra kontaminerade ytor. Din hud bildar en naturlig barriär mot bakterier, men när huden är öppen eller har ett sår kan gula stafylokocker angripa din kropp och orsaka en stafylokockinfektion. Dessa infektioner kan klassificeras i två grupper:

  • Hud och mjukdelsinfektioner. Dessa är milda infektioner där bakterierna endast infekterar huden som omger platsen där de kom in.
  • Invasiva infektioner. Om bakterierna kommer in i blodet och sedan transporteras vidare till ben, lungor eller hjärta kan det leda till en mycket allvarligare infektion, ibland livshotande.

Symptomer

Några symtom på vanliga hud och mjukvävnad stafylokockinfektioner:

  • Bölder - en röd, smärtsam knöl på huden, vilket kan utveckla ett gul uppbyggnad i centrum. Att klämma kan leda till ytterligare infektion, så det är bäst att låta bölden brista på egen hand och sedan få torkas ut.
  • Svinkoppor - drabbar främst barn och är mycket smittsam. Svinkopporna yttrar sig i sår som kan spricka, vilket resulterar i en gulbrun skorpa eller i stora smärtfria vätskefyllda blåsor. Att klia på dem orsakar bakterier att sprida sig.
  • Cellulit - en bakterieinfektion under hudens yta, vilket gör att den blir röd, smärtsam, svullnen och blåsfylld. Du kan också känna dig frusen och illamående.
  • Staph Scolded Skin Syndrome (SSSS) - drabbar främst babys och barn under fem med omfattande blåsor som ser ut som om huden har blivit skållad av kokande vatten. Bebisar lider även av höga temperaturerer och flagnande hud.

Om du har några av dessa symptom bör du rådgöra med din husläkare då du kan behöva en kur av antibiotika för behandling av infektionen.

Råd om forebyggelse

Handtvätt

Tvätta dina händer noggrant och regelbundet med tvål och rinnande vatten efter toalettbesök samt innan måltider.

Håll din hud ren

Bada eller duscha dagligen för att hålla din hud ren och frisk.

Håll skärsår och sår täckta

Om du har ett skärsår eller ett sår, rengör det och håll det sedan täckt med ett plåster för att skydda mot smuts och bakterier. Byt plåstret regelbundet och tvätta alltid händerna före och efteråt för att förhindra ytterligare risker för infektion.

Myter och sanningar

Människor med hudallergier kan lättare få en stafylokockinfektion.

Sant: Människor som har allergiska hudreaktioner som eksem är mer benägna att få hudinfektioner, särskilt gula stafylokocker, eftersom deras immunförsvar är mer fokuserat på att kämpa mot allergi än det är på att bekämpa infektioner. Personer med eksem är också mer benägna att klia eller gnugga huden för att lindra klåda, vilket kan skada huden ytterligare och lämna den öppen för infektioner.    

621 HEALTHY SKIN 740X400

Frisk hud

Vår hud fungerar som en barriär mot infektion. God personlig hygien kan hjälpa till med att hålla huden frisk.  Tänk att något så enkelt som handtvätt kan bidra till att ge oss ett bättre skydd mot bakterier.

61 HEALTHY HANDS

Rena händer

Handtvätt är ditt första försvar för att hålla dig frisk. Läs vår omfattande guide för hur man tvättar händerna ordentligt och på så sätt skyddar sina närstående. För att hjälpa att skydda dig och din familj mot infektioner har vi sammanställt en guide till friska händer.

426 SKIN INFECTIONS

Hudinfektioner

Oavsett hur ren och frisk din hud är kan du fortfarande få en hudinfektion. Läs om vanliga symptom och hur du kan behandla dem.

Øverst på siden