Hudinfektioner

426 SKIN INFECTIONS

Hudinfektioner uppstår när skadliga bakterier, svampar eller virus hittar en väg in i kroppen genom skärsår eller öppen hud. Många hudinfektioner läker med receptfria medel men ibland behövs en kur av antibiotika för att behandla dem.

Läs mer om vad som orsakar hudinfektioner, vilka symptom man ska hålla utkik efter och några enkla steg för att hålla huden ren och frisk.

Orsaker

Bakterier, svampar och virus är oftast orsaker för hudinfektioner. De kan spridas från person till person genom hud-mot-hudkontakt. De kan även spridas i hemmet, genom våra händer, kläder, husdjur, mat och hushållsföremål.

Det finns flera olika typer av hudinfektioner och vilken typ av infektion det är beror på mikroorganismen som orsakar infektionen. Några vanliga typer av hudinfektioner är:

Bölder

En böld är en röd, smärtsam knöl på huden som oftast utvecklas på nacken, ansiktet, armhålan eller på skinkan.

Cellulit 

Cellulit är en bakteriell infektion i det djupa hudlagret och i skiktet av fett och mjukdelar som ligger under huden.

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som ofta påverkar vissa delar av kroppen, exempelvis ben, armar eller ansikte och kommer i form av ringformade röda utslag.

Fotsvamp (Tinea pedis)

Fotsvamp är en svampinfektion som ofta kliar, bränner och som gör att huden mellan tårna fjällar och spricker.

Symptomer

Symptomen beror på vilken infektion du har men vissa har samma symptom som:

  • Blåsor.
  • Klåda.
  • Sår.
  • Smärta och obehag.
  • Brännande känsla.
  • Var.
  • Utslag.

Om du har några av dessa symptom, rådgiv med din husläkare eftersom du kan behöva en kur av antibiotika, antagligen tabletter eller kräm, för behandling av hudinfektionen, innan det blir värre.

Råd om forebyggelse

Tvätta händerna

Hudinfektioner är väldigt smittsama, så kom ihåg att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Om du är ute på språng och inte har tillgång till tvål och vatten kan du pröva Dettol Desinficerande Handgel som dödar 99,9% av alla bakterier och virus.

Bada eller duscha regelbundet

Infektioner kan uppkomma vart som helst på huden. Tvätta dig regelbundet och noggrant för att ta bort skadliga bakterier.

Dela inte

Om någon i ditt hem har en hudinfektion ska du tvätta alla objekt som de har använt som till exempel sängkläder, handdukar, muggar och bestick innan du använder dem själv.

Torka av dig

Byt snabbt våta, svettiga kläder och torka dig helt för att bidra till att minska risken för svampinfektioner. Kom även ihåg att använda tofflor i gemensamma omklädningsrum eller duschområden.

Första hjälpen

Bakterier kan lätt infektera skärsår och skrubbsår. Om du har ett sår är det viktigt att du rengör det och därefter täcker det med ett plåster för att stoppa smuts och bakterier.

Myter och sanningar

Endast idrottare kan få fotsvamp.

Det är inte sant. Fotsvampen lurar i omklädningsrum, duschar och gym så alla som utsätts för fotsvampen kan bli infekterade, inte bara idrottare.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Frisk hud

Vår hud fungerar som en barriär mot infektion. God personlig hygien kan hjälpa till med att hålla huden frisk.  Tänk att något så enkelt som handtvätt kan bidra till att ge oss ett bättre skydd mot bakterier.

61 HEALTHY HANDS

Rena händer

Handtvätt är ditt första försvar för att hålla dig frisk. Läs vår omfattande guide för hur man tvättar händerna ordentligt och på så sätt skyddar sina närstående. För att hjälpa att skydda dig och din familj mot infektioner har vi sammanställt en guide till friska händer.

44 FIRST AID AND WOUND CARE

Första hjälpen och sårvård

En enkel guide till grundläggande första hjälpen och sårvårdshygien för att hålla skärsår och skrubbsår fria från smitta.

Øverst på siden