Hand-, Fot- och Munsjuka

4216 HAND FOOT AND MOUTH

Hand-fot-munsjuka en väldigt smittsam virusinfektion som främst drabbar barn under åldern av 10. Medan tillståndet kan vara obehagligt för ditt barn bör de i flesta fall inte utgöra något allvarligt hot mot deras hälsa. Det har funnits vissa fall av livshotande hjärninfektioner (encefalit) som är associerade med hand-fot-munsjuka orsakade av en viss virusstam, men dessa fall tycks bara ha inträffat i Asien-Stillahavsområdet.

Hand-fot-munsjuka hos vuxna är sällsynt men symptomen kan orsaka svåra och obehagliga besvär. På grund av att det är väldigt smittsamt, är det rekommenderat att stanna hemma och undvika arbetsplatsen tills sjukdomen gått över.

Orsaker

Hand-fot-munsjuka orsakas av flera olika virus från gruppen som kallas enterovirus. Dessa kan hittas i näsa, svalg sekret, vätska i blåsor och avföring från infekterade människor.

Förorenade droppar av hosta eller nysningar från en smittad person kan spridas till en annan person eller förorena ytor. Likaså om en smittad person inte tvättar händerna ordentligt efter toalettbesök, kan de förorena livsmedel och ytor som de vidrör.

Utbrott av hand-fot-munsjuka är mer vanliga på platser som dagis där många blöjbyten sker. Om ditt barn går på dagis, se till att de har ett bra förhållningssätt till god hygien.

Symptomer

Typiska symptom för hand-fot-munsjuka inkluderar:

  • Feber.
  • Allmän sjukdomskänsla.
  • Icke-kliande röda fläckar eller små vätskefyllda blåsor på händer och fötter. De kan också uppstå på knän, armbågar och ljumske och kan ibland utvecklas till smärtsamma blåsor.
  • Aptitlöshet.
  • Smärtsamma munblåsor.

En vanlig komplikation av hand-fot-munsjuka är uttorkning, så det är viktigt att du ser till att ditt barn dricker rikligt med vätska.

Råd om forebyggelse

Tvätta alltid händerna (och dina barns händer)

Tvätta händerna nogrannt efter toalettbesök, blöjbyte och innan matlagning eller måltid. Om tvål och vatten inte finns tillgängliga: använd en Dettol Desinficerande Handgel.

Undvik nära kontakt med smittade personer

Då hand-fot-munsjuka är mycket smittsam är det bäst att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Rengör och desinficera kontaminerade ytor

Inklusive ditt barns leksaker och napp om de använder en.

Rengör din tvätt hygieniskt

Tvätta alla sängkläder, kläder eller handdukar som kan vara smittat med saliv, blåsvätska eller avföring på en hög temperatur över 60°C.

Myter och sanningar

Hand-fot-munsjuka är samma sjukdom som mul- och klövsjuka

Nej det stämmer inte. Mul- och klövsjuka påverkar endast nötkreatur, får och grisar. Du kan inte heller bli smittad av mul- och klövsjuka från djur. 

Om du har haft hand-fot-munsjuka en gång är du immun.

Din kropp kommer att vara immun mot just den virusstammen men det är möjligt att bli smittad igen av andra virusstammar som orsakar hand-fot-munsjuka.

332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Småbarnsguide till handtvätt

Informera ditt barn om rätt teknik för handtvätt samt andra hygientips från Dettol som kan hjälpa till att hålla hela familjen frisk!

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Hemhygien hotspots

Läs om var oönskade bakterier lurar i ditt hem i vår hygien-hotspot-guide.

55 LAUNDRY 740X400

Ren tvätt

Kläder kan vara förorenade med bakterier som inte dör vid låga tvättemperaturer. Läs om hur du kan hålla din tvätt ren även vid låga temperaturer.

Øverst på siden