Diarré

423 DIARRHOEA

Diarré är tunna, ofta förekommande, avföringar i stora mängder. Det kan vara obehagligt, men det är vanligt hos människor i alla åldrar och är oftast inget att oroa sig för om det inte kvarstår vilket kan leda till att du blir uttorkad. I de flesta fall är orsaken till diarré en infektion i tarmen, annars känd som gastroenterit. För de flesta vuxna kommer diarrén att gå över på 2-4 dagar, utan behov av behandling.

Under denna tid är god hygien viktigt för att undvika förlängning av tillståndet och sprida skadlig infektion till andra - se våra förebyggande tips nedan för mer information.

Om du har ihållande diarré kan det vara symptom på ett mer allvarligare hälsoproblem. Du bör besöka din husläkare för att faställa orsaken.

Orsaker

Vad orsaker diarré?

Det är vanligt att diarré infektioner sprids genom konsumtion av förorenad mat och vatten (därav diarré efter att ha ätit), genom smutsiga händer eller direktkontakt med avföring. Det finns många olika typer av bakterier, virus och parasiter som kan orsaka gastroenterit med diarré som följd. Några vanliga exempel:

 • Bakterier. Till exempel Salmonella eller Escherichia (E.coli)
 • Virus. Till exempel Norovirus eller rotavirus.
 • Parasiter. Till exempel Giardia intestinalis.

Däremot kan det finnas andra skäl till diarré som till exempel stress, koffein, alkohol, födoämnesallergier, antibiotika eller laxermedel.

Symptomer

Vilka är symptomen?

Du kan uppleva en eller flera av följande symptom:

 • Vattnig avföring.
 • Magbesvär eller kramper.
 • Brådskande behov av att använda toaletten.
 • Illamående och kräkningar.
 • Feber.
 • Aptitlöshet.
 • Uttorkning.

För vuxna, om du har några mer allvarliga symtom eller din diarré varar längre än en vecka, rådgör med din läkare.

Diarré anfall brukar försvinna efter ett par dagar, men under denna tid är det viktigt att se till att inte bli uttorkad. För att undvika uttorkning drick mycket vätska. Du kan också dricka vätskeersättning för att återställa balansen i kroppen. Dessa kommer oftast i påsar och löses i vatten för att ersätta de mineraler och salter som du har förlorat.

Försök att äta som vanligt , men ät små portioner och ofta. Undvik tung, stark, salta eller söta livsmedel. För barn med diarré, bör du fortsätta att mata/amma dem som vanligt.

Råd om forebyggelse

Utöva god handhygien:

Kom ihåg att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten, särskilt efter toalett besök samt före och efter tillagning av mat - om du är ute på språng och inte har tillgång till rinnande vatten och tvål kan du prova Dettol Desinficerande Handgel som dödar 99,9 % bakterier och virus.

Toaletthygien:

Efter diarréanfall är det viktigt att hålla området runt toaletten ren. Regelbundet rörda ytor som till exempel toalettsitsen, locket, spolknappen samt handtag bör rengöras och desinficeras regelbundet.

Svampar som används för att rengöra i badrumet och toaletten bör inte användas för rengöring i andra delar av hemmet.

Hygien i köket:

Rengör och desinficera ytor där matlagning sker. Använd en desinfektionsmedel spray eller torka av alla köksytor som du har använt under matlagning (särskilt rått kött, fisk eller ägg). Rengör köksredskap, bestick och porslin med diskmedel och varmt vatten.

Var extra försiktig när någon i din familj lider av diarré

 • Undvik att dela bestick, köksredskap, handdukar och andra kroppsvårdsprodukter som till exempel tvättlappar och tvättsvampar med andra familjemedlemar.
 • De som lider av diarré bör undvika att laga mat åt andra.
 • Rengör och desinficera din toalett, inklusive toalettsitsen och spolknappen efter varje anfall av diarré.
 • Kom ihåg att tvätta händerna noggrant och regelbundet med tvål och vatten.
 • Vänta minst 48 timmar efter att symtomen har försvunnit innan du återvänder till jobbet eller skolan.

Myter och sanningar

Du bör dricka mindre vätska när du har diarré.

Detta är falskt. När du har diarré är det viktigt att dricka rikligt med vätska för att undvika att bli uttorkad. Drick små klunkar av vatten ofta även om du kräks.

Du måste vara försiktig med vad du äter när du har diarré.

Det finns blandade åsikter över vad och när du ska äta medan du har diarré. De flesta experter tenderar att hålla med om att du bör äta fast föda. Måltider bör vara lätta, små och du bör undvika stark, tung eller feta livsmedel. Om du känner att du inte kan äta bör detta inte göra dig någon skada så länge du dricker rikligt med vätska.

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Matförgiftning (livsmedelsburna sjukdomar)

Läs om vad som orsakar matförgiftning och gastroenterit, de typiska symptomen och hur genom god hygien i hemmet kan stoppa skadliga bakterier från att spridas.

522 FOOD SAFETY 740X400

Livsmedelssäkerhet och hygien

Visste du att de flesta fall av matförgiftning faktiskt sker i hemmet som en följd av dålig kökshygien? Läs mer hur man kan förebygga matförgiftning genom att praktisera god hygien för att säkerhetställa livsmedelssäkerheten.

411 GERMS 740X400

Bakterier och virus

Allt du behöver veta om bakterier och hur man kan förhindra spridning av bakterier som kan orsaka sjukdomar och infektioner.

Øverst på siden