Fågelinfluensa

4213 BIRD FLU

Det är inte bara människor som får influensa, utan även djur kan få influensa. Katter, hundar, kor, grisar och fåglar har alla sina egna influensavirus. Fågelinfluensan drabbar fjäderfä som till exempel höns, ankor, kalkoner och gäss. Vilda fåglar och även sällskapsfåglar som undulater och papegojor kan också drabbas.

Det finns många olika typer av fågelinfluensa och de flesta är ofarliga för människor men ibland i sällsynta fall kan människor bli smittade av fågelinfluensa. Överföring av fågelinfluensan sker oftast via direkt kontakt från en infekterad fågel. Inte alla fåglar blir synligt sjuka från infektionen. Detta innebär att en till synes frisk fågel fortfarande kan utgöra en hälsorisk. Läs mer om fågelinfluensans orsaker, symptom och hur man kan förhindra den nedan.

Orsaker

Fågelinfluensan sprids genom direkt och långvarig kontakt med smittade fåglar. Olika smitttillfällen kan vara genom levande eller döda fåglar, smittad fågelspillning, inandning av droppar från smittade fåglar som nyst, slakt, styckning och förberedelse av smittade fåglar för matlagning. Ibland kan även överföring ske från människa till människa och orsaka utbrott av fågelinfluensa med många dödsoffer som resultat.

Inkubationstiden för fågelinfluensa är 2-8 dagar vilket är längre än säsongsinfluensa och i vissa fall kan vara så länge som 17 dagar.

Hur länge smittar fågelinfluensa?  Sju dagar från när de första symptomen av fågelinfluensa uppträder men oftast är människor inte smittsama efter fem dagar.

Symptomer

Typiska fågelinfluensa symptom:

  • Muskel värk.
  • Trötthet.
  • Hög feber.
  • Hosta och rinnande näsa.
  • I vissa fall kan blödning uppstå ifrån tandkött och näsa.
  • Diarré eller kräkningar.
  • Huvudvärk.
  • Andnöd.

Symptomen är väldigt lika de för säsongsinfluensan (förutom blödande tandkött och näsblod), så om du har någon av ovanstående symptom bör du inte förutsätta att du har fågelinfluensan. Om du är orolig, kontakta din husläkare.

Råd om forebyggelse

Det är inte som mycket du kan göra för att stoppa att fågelinfluensan sprids mellan fåglar, men det finns dock ett antal sätt som du kan skydda dig själv och din familj med. Till exempel:

Undvik direktkontakt med fåglar:                              

För att minska din potentialla exponering för fågelinfluensaviruset under ett utbrott: undvik att besöka levande djurmarknader, fjäderfägårdar eller några ytor med fågelspillning. Undvik att röra fåglar, särskilt om de är sjuka eller döda.

Regelbunden handtvätt:        

Precis som med säsongsinfluensa är regelbunden handtvätt med tvål avgörande för att stoppa spridning av sjukdomframkallande bakterier. Om du kommer i kontakt med fåglar, deras sekret eller spillning, tvätta händerna noggrant med tvål och varmt vatten.

Myter och sanningar

Du kan bli smittad av fågelinfluensan genom att äta smittat fågelkött.

Om smittat fågelkött inte har tillagats tillräckligt kan du bli smittad. Fågelinfluensan kan inte överföras genom ägg som är väl kokta då viruset som ansvarar för sjukdomen dör när ägg är kokta.

421 COLD AND FLU

Vanlig förkylning och influensa

Lär dig känna igen symptom för en vanlig förkylning och influensa, deras olikheter och hur du genom god hygien med Dettol kan skydda dig mot bakterier som orsakar dem.

41 ABOUT GERMS AND ILLNESS PREVENTION 740X400

Om bakterier, virus och förebyggande av sjukdom

Allt du behöver veta om bakterier och virus samt hur man kan förhindra spridning av bakterier och virus som kan orsaka sjukdom och infektioner.

Family Landing 740X400

Din familj

Gör ditt hem till ett lyckligt hem med Dettols tips för familjehälsa, hemrengöring och hygien.

Øverst på siden