Allergier

Allergen large

En allergi är en överkänslighetsstörning i immunsystemet, varvid kroppen reagerar av ett allergen (vanligtvis säkra miljöämnen, allt från mat till vanliga mediciner, damm, pollen samt många fler) och orsakar en inflammatorisk reaktion i kroppen av den drabbade personen.

Allergiska reaktioner varierar och kan vara allt från milda obekväma allergiska symptom till livshotande anafylaktiska reaktioner i de mest extrema fall.

Orsaker

Det finns tusentals allergener som kan utlösa allergier. Här är några av de vanligaste:

Luftburna allergener: damm och pollen.
Djur dander: djurhud som hudceller. Liknar människans mjäll.
Livsmedels allergener: skaldjur, mejeriprodukter, nötter och / eller frön, gluten, ägg samt fisk.
Mediciner: acetylsalicylsyra och penicillin.
Insektsstick: getingar och bin.
Växter: gräs och brännässlor.
Ämnen : latex.

Symptomer

  • Hudutslag.
  • Bölder.
  • Röda kliande ögon.
  • Hosta.
  • Väsande ljud vid andning.
  • Nysningar.
  • Astmaanfall.
  • Buksmärtor och kräkningar.
  • Anafylaxi.

Råd om forebyggelse

Undvik exponering

Undvik exponering för allergener som du vet att du reagerar på. Detta är lättare med mat- och medicinallergier. Läs alltid alla mat- och medicinetiketter noga för att undvika ingredienser som kan orsaka en allergisk reaktion.

Dammsäkra ditt hem

För luftburna allergier som till exempel damm och pollen, är det bästa sättet att minska exponeringen av allergener att noggrant dammsuga mjuka ytor (t.ex. mattor, mjuka möbler och kuddar) samt rengöra hårda ytor med en trasa.

Medicinering och antihistaminer

Läkemedel som till exempel antihistaminer kan minska och minimera effekten av allergier och är särskilt användbart för luftburna allergener (till exempel hösnuva), eftersom de allergenerna finns överallt omkring oss i vår miljö. Nässprayer kan hantera några av de vanligaste symtomen som orsakas av luftburna/luftvägsallergier.

Allvarliga anafylaktiska allergiska reaktioner kan vara livshotande och orsakas ofta av vissa livsmedel, mediciner och insektsstick. Under en attack är adrenalin vanligt för att behandla den drabbade personen.

Myter och sanningar

Om jag har en allergi, är jag då mer benägen att få andra allergier?

Inte nödvändigtvis. Vanliga allergier kan variera mycket från person till person. En person kan vara allergisk mot ett allergen medan en annan kan vara allergisk mot många olika. Hösnuva är en vanlig allergi och samtidigt som en person kan vara allergisk mot många olika typer av pollen, kan en annan bara få en allergisk reaktion från en typ av pollen.

Om jag är allergisk mot något, kommer mina barn vara det också?

Allergier kan ärvas från föräldrar. Däremot kan ökningar i allergiska reaktioner inte förklaras enbart av genetiska faktorer. Forskare tittar på miljöfaktorer som till exempel allergennivåer och miljöförstöring för att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till allergiska reaktioner.

562 PET ALLERGIES

Husdjurs allergier

Att vara allergisk mot sitt husdjur kan verkligen ta udden ur det roliga av att äga ett husdjur, men tack och lov har vi några tips för att minska din familjs allergiska reaktion mot husdjur utan alltför mycket krångel. Läs vår praktiska handbok om hantering av allergier mot sällskapsdjur i hemmet. 

531 Family Rooms

Rent vardagsrum

Man hör det enkelt på namnet, vardagsrummet är det mest använda rummet i vår vardag och därför är det extra viktigt att hålla det rent och fritt från bakterier.

Familjens hälsa

Praktiska hygientips för alla familjer från de första åren, genom puberteten fram till senare i livet, samt några tips om sjukdom skulle drabba någon i hemmet.

Øverst på siden