Acne

427 ACNE

Acne är en vanlig hudsjukdom som orsakar finnar, oftast i ansiktet, på bröstet och ryggen. Det påverkar nästan alla tonåringar under puberteten. Det är dock inte ovanligt att vuxna, särskilt kvinnor, utvecklar acne upp till 30 års åldern.
Graden av acne kan variera, från en enstaka finne till svår acne som noduli och cystor.

Orsaker

Acne uppstår när hårsäckarna av vår hud blir blockerad. Vi producerar talg under vår hud  från körtlar intill hårsäckarna som hjälper till att hålla huden smidig och återfuktad. Acne utvecklas när för mycket talg produceras. Detta överskott av olja kombinerat med döda hudceller kan orsaka att follikeln blir blockerad. Finnar eller cystor uppstår när normalt ofarliga bakterier som lever på huden växer i den blockerade follikeln och orsakar inflammation.

Symptomer

Det finns i själva verket sex olika typer av finnar.

Pormaskar - dessa är små svarta eller gulaktiga bulor på huden. Den svarta färgen är inte smuts utan bildas när talget får kontakt med syre.

Whiteheads - liknar pormaskar men de kan vara fastare och vid tömmning kommer inget ut.

Papler - dessa är ömma knölar som är röda i utseendet.

Pustler - dessa liknar papler, men spetsen är vit i mitten på grund av en ansamling av var.

Knölar - stora hårda klumpar som byggs upp under ytan av huden och kan vara smärtsamma.

Cystor - stora varfyllda klumpar som liknar bölder. Dessa är den allvarligaste typen av acne och har störst risk för permanent ärrbildning.

Råd om forebyggelse

Tvätta ditt ansikte två gånger dagligen.

Använd en mild tvål och ljummet vatten. Väldigt varmt vatten kan irritera huden och göra acnen värre.

Försök att inte klämma finnar.

Det kan göra dem värre och leda till ärrbildning.

Undvik att röra ditt ansikte och se till att tvätta händerna.

Undvik att vidröra ansiktet med händerna och se till att du regelbundet tvättar händerna. Genom att vidröra ansiktet med smutsiga händer sprids inte bara bakterier utan du kan även irritera huden som redan är inflammerad.

Myter och sanningar

Vuxna får inte acne.

Falskt. Acne tar ingen hänsyn till ålder, men däremot spelar hormoner en stor roll i vuxen acne. I allmänhet är vuxnas hud mindre fet än tonåringars hud.

Att klämma en finne är det bästa sättet att bli av med en finne.

Falskt. Om du klämmer finnar, oavsett om de är pormaskar eller whiteheads, kan du göra det ännu värre och kan leda till ärr.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Frisk hud

Vår hud fungerar som en barriär mot infektion. God personlig hygien kan hjälpa till med att hålla huden frisk.  Tänk att något så enkelt som handtvätt kan bidra till att ge oss ett bättre skydd mot bakterier.

GERM LARGE

Hur man tvättar händerna

Hela livet har du tvättat dina händer, men gör du det rätt? Att ha en bra handtvättsteknik är viktigt för att skydda både dig själv och andra från spridning av skadliga bakterier. Lär dig hur man tvättar händer med vår enkla guide. 

54 HEALTHY BATHROOM 740X400

Rent badrum

Tvålrester, kalkbakterier och för att inte tala om mögel. Badrummet kan vara en tillflyktsort för bakterier. Här är din guide till hotspots i badrum och hur Dettol kan hålla ditt badrum rent.

Øverst på siden