611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Bakterier finns överallt omkring oss. Men oroa dig inte, de flesta av dem är helt ofarliga. Vissa gör oss till och med gott, liksom bakterier i våra tarmar som stödjer matsmältningen. Det viktiga är att skydda våra familjer från bakterier som kan orsaka bakteriesjukdomar och andra infektioner.

Hur sprids bakterier?

Skadliga bakterier kan spridas in i vårt hus från människor, husdjur eller i förorenat vatten och mat.

Hur de sprids är delvis upp till oss. Via rengöring av kontaminerade ytor utan ordentlig hygien (till exempel genom att använda en trasa som inte rengörs regelbundet) kan man på så sätt snabbt sprida dessa bakterier till andra områden. Vi kan också samla på oss bakterier på våra händer under dagens gång. De kan sedan spridas till allt vi vidrör tills nästa gång vi tvättar våra händer.

Likaså om en person har en virussjukdom som till exempel influensa, kan små droppar av fukt från deras mun bäras i luften när de hostar, nyser eller bara genom att andas. Dessa kan förorena ytor som de landar på, eller smitta andra människor genom att de andas in viruset.

Detta är vad vi kallar infektionskedjan - skadliga bakterier och virus som av misstag förs vidare från en person till nästa och orsakar på så sätt infektion. Tack och lov kan kedjan brytas.

Bryt infektionskedjan

Det bästa sättet att stoppa spridning av bakterier och virus är genom god hygien. Här är några sätt som kan hjälpa:

  • Tvätta händerna regelbundet - särskilt före och efter måltider och matlagning samt efter hosta, nysningar, toalettbesök eller vid blöjbyte.
  • Täck näsa och mun med en näsduk när du hostar eller nyser. Kasta använda näsdukar direkt i papperskorgen och tvätta händerna efteråt.
  • Hantera och förbered mat säkert. Rengör dina händer och köksytor regelbundet, separera råa och tillagade livsmedel, tilllaga maten ordentligt och kyl färska och kokta livsmedel för att bromsa tillväxten av bakterier.
  • Vaccinationer är ett utmärkt sätt att skydda sig mot allvarliga infektioner. Se till att din familj har alla vaccinationer som rekommenderas av din läkare.
  • Rengör ytor regelbundet och överväg desinficering av ytor som kommer i kontakt med mat och regelbundet berörda ytor som till exempel kranar, dörrhandtag och telefoner.

Rengör eller desinficera: Vad är skillnaden?

Med rengöring menas att ta bort smuts och vissa bakterier, oftast med ett rengöringsmedel och genom grundlig sköljning med varmt rinnande vatten. För många små föremål (som till exempel bestick och porslin), är detta tillräckligt för att göra dem säkra att använda.

Med desinficering menas att avlägsna smuts och döda de flesta av bakterierna. Detta används för större eller fasta ytor där endast rengöring inte räcker till. Desinfektion är ett av de bästa sätten att förhindra spridning av bakterier om du har en infektionssjukdom i ditt hushåll.

Kom ihåg att även i ett rent hem kommer bakterier fortfarande att finnas - goda såväl som skadliga. Läs vidare på vår webbplats för mer information om vanliga sjukdomar och våra råd om du eller dina nära och kära mår dåligt.