562 PET ALLERGIES

Att ha ett husdjur kan vara mycket givande, de är en viktig del av familjen. Men du kanske har märkt av att yngre familjemedlemmar eller besökare visar tecken på allergi runt ditt husdjur? Om så är fallet är det är viktigt att förstå vad som orsakar dessa allergiska reaktioner och hur du kan bidra till att minska din familjs exponering för husdjursallergener.

Vad är en allergisk reaktion?

Ibland kan våra kroppar bekämpa ett upplevt hot från ett ämne (allergen) med en allergisk reaktion. Vanliga allergener inkluderar: dammkvalster, särskilda matgrupper, pollen, gräspollen djurdander (små partiklar av päls eller hud). En allergisk reaktion inträffar när ett allergen kommer in i kroppen, antingen genom inandning, förtäring eller genom direkt kontakt med huden.

Efter dammkvalster, är husdjursallergi den näst vanligaste orsaken till allergiska reaktioner i hemmet.

Om en familjemedlem börjar nysa mycket, klagar över kliande och rinnande näsa samt ögon, andfåddhet eller andnöd, är det möjligt att de lider av en allergisk reaktion mot allergener som ditt husdjur bär på.

De bästa tipsen för att minska allergener i ditt hem.

Det är väldigt vanligt att reagera på djurpäls, djurdander och saliv. Omkring 50 % av astma hos barn förvärras av kattallergen och 40 % av hundallergener*. Du kan hjälpa till att minska din familjs allergiska reaktioner genom att följa vår enkla guide:

1. Skapa en husdjursfri zon.

 • Låt inte dina husdjur ha tillgång till hela huset. Reservera specifika områden som djurfria, till exempel ditt och dina barns sovrum för att skapa en fristad från klåda och nysningar.

2. Håll ditt hem rent från damm och husdjurshår.

 • Damm och sällskapsdjursallergener är mycket lätta. Genom att bara gå förbi ett dammigt bord kan den bris som uppstår göra dessa små partiklar luftburna.
 • Genom att förhindra damm från att bli luftburnet kan du minska allergener i luften med upp till 80 %. Ta bort damm och djurdander från bord, bokhyllor, skrivbord och köksytor med hjälp av våtservetter eller rengöringsmedel. Blöt, snarare än torr, dammtorkning är mer effektiv för att avlägsna allergener.
 • Minska matt och tygklädsel om möjligt: Persienner istället för gardiner, klädsel av läder/konstläder istället för plysch och trä eller laminatgolv är lättare att hålla fritt från damm och djurhår.
 • Se till att ditt hem är välventilerat, även om du bara öppnar dörrar och fönster för en timme eller så dagligen.
 • Tvätta ditt husdjurs sovplats regelbundet, samt eventuella mjuka leksaker.
 • Om ditt husdjur har en favoritfåtölj eller plats på mattan, är det bra om du dammsuger där regelundet. Placera en handduk eller filt där ditt husdjur gillar att sova så att det enkelt kan tas bort och regelbundet tvättas.

3. Håll husdjur rena.

 • Hundar bör ges regelbundna bad för att bibehålla frisk hud och för att avlägsna överskottspäls. Använd hundschampo då vanligt schampo kan vara för starkt.
 • Borsta katter regelbundet för att avlägsna överskottspäls och främja frisk hud. Det hjälper också till att förhindra hårbollar, särskilt för långhåriga raser.

4. Håll dina händer rena!

 • Använd Dettol Flytande Handtvål eller Dettol Desinficerande Handgel efter hantering av dina husdjur.
 • Uppmuntra barnen att tvätta händerna innan måltider, särskilt om de har varit i kontakt med husdjur eller deras tillbehör.

Om du eller en familjemedlem lider av allergier kan antihistaminer eller nässprayer användas för att lugna effekterna av en allergisk reaktion. Rådgör med din läkare eller apotekspersonal för mer information.

Det finns så många anledningar till varför ett husdjur är bra för vår familj. De uppmuntrar oss att komma ut i friska luften, lär våra barn ansvar och sen är de dessutom fantastiska och kärleksfulla följeslagare. Att leva tillsammans med dem kan dock skapa potentiella hälsoproblem. Följ våra enkla hygientips för att hjälpa hela familjen att leva ett lyckligt, hälsosamt liv tillsammans.