522 FOOD SAFETY 740X400

Många tror att när vi drabbas av sjukdom och diarré är det oftast från en matförgiftning utanför hemmet. De flesta matförgiftningar sker dock faktiskt  i hemmet och är ett direkt resultat av dålig kökshygien, med bakterier från råa livsmedel (inklusive kött, fågel, ägg, fisk, skaldjur, rå frukt samt grönsaker) som överförs till köksytor eller andra livsmedel under förberedelsen av maten. Om maten inte är tillräckligt upphettad kan även bakterier orsaka matförgiftning.              

Kom ihåg dessa fyra enkla steg för att undvika matförgiftning i hemmet: korskontaminering, rengöring, tillagning och nedkylning.

De fyra stegen för säker livsmedelshygien

Korskontaminering.

En av de största orsakerna till matförgiftning är korskontaminering. Detta sker när skadliga bakterier på ett livsmedel av misstag överförs till andra livsmedel - vanligtvis från en persons händer eller köksredskap. Dessa hälsorisker kan dock lätt förhindras:

 • Tvätta händerna med tvål och rinnande varmt vatten innan du rör mat och omedelbart efter hantering av rå mat (till exempel kött, ägg), sopptunnan, rör husdjur eller efter toalettbesök. Dettol No-Touch Kontaktfria Handtvålsbehållare är ett bra sätt att förhindra korskontaminering. Det är bara att hålla ut händerna och bakteriereducerande tvål doseras automatiskt.
 • Rengör och desinficera alla ytor omedelbart efter matlagning.
 • Det är smart att använda olika färger på skärbrädor för råa och färdiglagade livsmedel.
 • Använd plastfolie för att täcka mat eller använd slutna behållare för att stoppa bakteriers tillträde.
 • Förvara och förbered rå mat bort från kokta och färdiglagade livsmedel.
 • Håll alla husdjur eller djur borta från matlagning och matplatser.

Rengöring

 • Rengör redskap för att ta bort eventuella skadliga bakterier och stoppa spridning till livsmedel.
 • Se till att alla redskap och köksutrustning är fullständigt rena före användning.
 • Regelbundet rengör saker som människor ofta berör i köket, som till exempel kranar, skåphandtag och strömbrytare.
 • Rengör alla matlagningsytor omedelbart efter matlagning.
 • Använd pappershanddukar eller engångshanddukar om möjligt och om du återanvänder handdukar, kom ihåg att byt dessa varje dag eller oftare, särskilt om de används för att torka blod eller andra råa livsmedel.

Matlagning

Tillaga kött noga för att döda skadliga bakterier som orsakar matförgiftning. För att kontrollera om ditt kött är ordentligt tillagat kan du skära med en kniv i den tjockaste delen, det bör inte finnas några tecken på rosa kött och eventuella juicer ska rinna klartfärgade. När du värmer upp mat, se till att hela rätten är ordentligt upphettad och värm aldrig upp mat mer än en gång.

Nedkylning

Att hålla livsmedel i kyla (0-5°C, 32-41°F) eller nedfryst fördröjer tillväxten av skadliga bakterier. Kontrollera alltid förvaringsanvisningar och sista förbrukningsdag på matens förpackning. Om du har några matrester, täck över med plastfolie och förvara dem i ditt kylskåp eller frysen snarast möjligt. Separera dem i mindre behållare för att påskynda kylning vid behov.