325 Commom Baby Conditions

Det kan vara väldigt upprörande att se symptom av infektion eller andra åkommor hos din baby. Men oroa dig inte för mycket då de flesta åkommor är lätta att behandla om de uppmärksammas i tid. Läs om de mest vanliga barnsjukdomarna och vad du kan göra för att behandla och hjälpa ditt barn här.                                    

Om du är orolig, kontakta din doktor. Denna information ska inte ersätta råd ifrån doktor/sjuksköterska. Det är viktigt att du kontaktar din doktor om du är orolig för ditt barns hälsa. 

Skorv

Skorv är helt ofarligt och är en gulaktig skorvig hinna i hårbotten eller i ögonbrynen. Det är väldigt vanligt och inget att oroa sig för. Din baby känner ingen irritiation eller obehag och tillslut kommer huden så småningom att falla av. Om du vill skynda på processen kan du gnugga en liten mängd mild babyshampoo eller babyolja i din babys hårbotten och försiktigt kamma genom med en liten borste. Alternativt kan olivolja masseras in i hårbotten och med en verkningstid på över 30 minuter eller över natten kommer huden att luckras upp och kan enkelt tvättas av. Dra absolut inte loss huden då detta kan skapa infektioner.

Kolik

Spädbarn med kolik har ofta typiskt långa perioder av skrikande otröstlig gråt som ofta börjar vid samma tidpunkt varje dag. Det startar ofta bara några veckor efter födseln och fortsätter i 4-6 månader. Kolik påverkar en av fem barn och kan vara en påfrestande tid för föräldern, men trots långa skrikiga nätter finns det inte några belägg för långsiktiga skador på ditt barns hälsa.

Även om orsaken är okänd, tror en del att kolik kan bero på gas i magen. Om ditt barn annars verkar må bra och inte fryser, är hungrig eller har en full blöja så kan det mycket väl vara kolik. Om så är fallet, finns det inte mycket du mer du kan göra än att försöka att trösta ditt barn.

Ont i öronen och öroninfektioner

Öroninflammation i mellanörat hos barn är väldigt vanligt och orsakas av en bakteriell eller viral infektion. Det är den vanligaste orsaken till svår smärta hos små barn.                            

Babys och små barn är mer benägna att få öroninflamation då deras örontrumpet (anslutningen mellan öra och näsa) är relativt kort, vilket gör det lättare för bakterier att spridas från halsen, via örontrumpeten till mellanörat. Eksem eller ett föremål som fastnat kan också skapa obehag och värk i örat.                        

Oftast startar en öroninflamation med en förkylning eller en viral infektion (till exempel påssjuka eller mässling), som skapar en ansamling av vätska och tryck bakom trumhinnan vilket leder till öronvärk.          

Ditt barn kommer att ha ont och gråta under långa perioder. Illaluktande vätska kan även rinna ut ur örat.                      

De flesta öroninflamationer läker av sig själva men om du inte märker någon förbättring inom ett par dagar bör du kontakta din husläkare.

Värmeutslag

Värmeutslag är ett rött kliande utslag som kan utvecklas på ditt barns hud om han eller hon blir för varm. Medan värmeutslaget i sig inte är farligt, är det ett tecken på att ditt barn måste svalkas av innan det blir alltför varmt och riskerar uttorkning. Barn har svårare att regulera sin kroppstempratur. När det är varmt ute kan du klä ditt barn i lösa bomullsplagg och hålla dem i skuggan för att undvika överhettning.                                  

Väremutslag försvinner oftas av sig själva inom ett par dagar. Ett svalt bad eller kylbalsam kan bidra till att lugna huden.

Blöjeksem

Ibland kan huden i ditt barns blöjområde bli röd och inflammerad. Det är vanligtvis inte allvarligt men det kan vara smärtsamt och stressande för både dig och ditt barn.

Den vanligaste orsaken till blöjeksem är väta. Urin och avföring kan irritera ditt barns känsliga hud, så ju längre vätan är i kontakt med huden, desto mer irritation och eventuell infektion uppstår. Utslagen börjar normalt som röda prickar eller fläckar, eller en hudrodnad som kan verka öm för beröring. Det kan utvecklas till röda, spruckna , ömma blåsor som blir såriga. Se till att du byter blöjor omgående och håller ditt barn torrt för att undvika blöjeksem. Ibland kan dock barns känsliga hud bli irriterad från användning av starka tvålar, våtservetter innehållande alkohol, genom alltför kraftig gnuggning vid blöjbyte, av diarré eller ett nytt livsmedel. För att förhindra detta kan du:

 • Hålla ditt barns hud ren och torr samt byta blöjor ofta.
 • Se till att barnets hud luftas genom att ta av blöjan en stund.
 • Tvätta händerna före och efter blöjbyte.
 • Rengöra huden i blöjområdet noggrant med varmt vatten och rena tvättlappar. 
 • Torka alltid flickor från fram till bak för att inte sprida bakterier och försök inte att dra tillbaka förhuden på pojkar.

Om det behövs kan du använda ett tunt lager av Idomin eller en liknande salva för att lugna och skydda ditt barns hud från ytterligare irritation. Om utslagen inte förbättras, fråga din husläkare om råd.

Muntorsk

Muntorsk är mycket vanligt hos spädbarn och småbarn. Det orsakas av en svampinfektion som ger en vit beläggning på ditt barns tunga. Det är oftast ofarligt och försvinner av sig själv utan någon behandling, men om symptomen kvarstår, kan du behöva söka råd från din husläkare.

Även om ditt barn inte verkar känna något obehag kan man uppleva att barnet har lite problem med att äta.

Om du ammar, kan du behöva behandling för att undvika att återinfektera ditt barn. För att förebygga muntorsk:

 • Sterilisera nogrannt all utrustning som går in i barnets mun eller kommer i kontakt med deras mat.
 • Tvätta alltid händerna innan du ammar ditt barn.

Överskottskräkningar - reflux

Reflux är väldigt vanligt hos spädbarn, särskilt under de första månaderna efter födseln. Det sker när en liten mängd mjölk kommer ur barnets mun efter matning - den mjölk de har svalt kommer tillbaka upp. Det är inte smärtsamt eller farligt, men det kan orsaka obehag. Om din baby äter som vanligt och följer viktkurvan är reflux inte farligt, men om besvären inte försvinner eller om du känner dig oroad kan du söka hjälp hos BVC. För att minska reflux kan du försöka med dessa tips:

 • Håll babyn halv upprätt medan den äter. 
 • Hantera alltid babyn försiktigt, speciellt efter en måltid.
 • Fråga din barnmorska om rätt teknik för amning eller flaskmatning.
 • Om du flaskmatar, se till att du använder napp där mjölken flyter ut lätt och tänka på att hålla flaskan lutad så att mjölk alltid är tillgänglig i nappen.
 • Försök att ge små mängder mjölk men oftare.
 • Undvik att byta blöjor direkt efter matning.

Bindhinneinflammation

Bindhinneinflammation är en inflammation i membranet som täcker den vita delen av ögat och insidan av ögonlocken. Det finns flera vanliga typer av bindhinneinflammation och vissa går bort av sig själva, medan andra kan behöva medicinsk behandling. Bakterier eller virus kan orsaka vissa bindhinneinflammation. Dessa sorter är smittsama. Andra (icke-smittsamma) sorter orsakas av allergier eller irriterande orsaker som till exempel luftföroreningar, rök eller ångor.

Vanliga symptom är att barnets ögon kan bli röda, ömma och vattniga. Om det finns en infektion, kan ögonen börja klia och en gulaktig sörja kan täcka ögat.
Du kan underlätta ditt barns symptom med en kall eller varm kompress tryckt mot ögat. Dessutom kan du försiktigt rengöra de infekterade ögonen, från den inre ögonvrån och utåt med en ren kompress eller bomullsrondell doppad i varmt vatten.

För att undvika spridning av infektionen, se till att du använder en ny bit bomull för varje öga och se till att du tvätta händerna före och efter du behandlat ditt barns öga. Bindhinneinflammation förbättras oftast inom ett par dagar om du håller området rent. Men om ditt barn utvecklar feber och ökad svullnad, rodnad eller ömhet i eller runt ögat, kontakta din husläkare omedelbart. Ditt barn kan behöva ordineras antibiotika ögondroppar eller salva.

Gulsot 

Gulsot är vanligt hos nyfödda och kallas även Ikterus. Du kommer att märka en lätt gulfärgning av hud och ögonvitor om din baby har gulsot.

Symtom utvecklas ofta inom två till tre dagar efter förlossningen och brukar förbättras utan behandling tills din baby är cirka två veckor gammal. Om du märker att symptomen förvärras efter denna tid, kontakta din barnmorska eller husläkare för att kontrollera om någon behandling eventuellt behövs. Andra symptom på Ikterus kan vara mörk och gul urin (som bör vara färglös) samt blek avföring vilket har en gul/orange färg hos friska barn.