321 Bringing Baby Home

Tiden efter att du har tagit hem din baby från BB är en otroligt spännande tid. Det är även en tid då du som förälder kommer att känna lite nervositet och ett enormt ansvar för att den lille är nöjd och glad.
Då babyn är nyfödd har immunförsvaret inte utvecklats fullt. Fram tills att de har börjat med sina vaccinationer kommer de att behöva all hjälp de kan få för att kämpa mot sjukdom. Dessa enkla hygientips hjälper dem för den hälsosamma start de behöver.

Tvätta händerna

Bakterier rör sig runt ditt hem via händerna. Det må låta enkelt, men att tvätta händerna med tvål och vatten är ett av de bästa sätten att förhindra spridning av bakterier och infektioner. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kommer Dettol Desinficeande handgel döda 99,9% av bakterierna på dina händer. Du bör alltid tvätta händerna:

• Innan amning eller förberedelse av modersmjölkersättning.
• Före och efter matlagning.
• Vid blöjbyte eller toalettbesök.
• Efter rengöring eller om du vidrört något smutsigt (avföring, urin, spyor, saliv).
• När dina händer är synligt smutsiga.

Rengör ytor innan och efter användning

Som en nybliven mamma har du säkerligen händerna fulla, men genom att etablera en god hygienrutin i hemmet, kan du hjälpa till att skydda hela familjen från skadliga bakterier. Ytor som du regelbundet vidrör behöver rengöras och eventuellt desinficeras ofta, särskilt om andra familjemedlemmar är sjuka.

Dessa ytor omfattar:

• Köksytor före och efter matlagning.
• Skötbord och blöjhink.
• Dörrhandtag i hemmet.
• Kranar och toalettsitsar.
• Strömbrytare och sopptunnans lock.

När ditt barn börjar använda en barnstol (ja, förr eller senare kommer de att vilja sitta upp själva) är det viktigt att hålla den hygieniskt ren.

Förebygg infektioner från besökare

En sak som du kan vara säker på är att från den stund du kommer hem med den nya babyn kommer vänner och familj stå i kö för att få säga hej till din nyfödda friska baby. Var inte rädd för att be dem tvätta eller desinfektera händerna före och efter att de har hållt ditt barn. Du ska heller inte vara rädd att be någon som är sjuk att skjuta upp deras besök tills de mår bättre.

Vaccinationer för din baby

Vaccinationer är ett snabbt, säkert och mycket effektivt sätt att skydda ditt barn från infektionssjukdomar, som till exempel stelkramp, difteri, kikhosta och polio. När barnet blir vaccinerat kommer de att kunna bekämpa sjukdom lättare.

Den rekommenderade åldern för att påbörja ditt barns vaccinationer är två månader. Kontakta och rådgör med BVC för att planera vaccinationsschemat, så att ditt barn får rätt vaccinationer vid rätt tidpunkt.