322 Nappy Changing

För att förhindra blöjeksem och stoppa spridning av bakterier under blöjbyte, är god hygien viktigt. Men vilka blöjor bör du använda? Vilka hälsorisker ska du vara uppmärksam på? Ta en titt på våra tips om blöjbyten här nedan.

Vilka blöjor är bäst för min baby och vad behöver jag för tillbehör?

Det finns två olika typer av blöjor: engångs och återanvändbara. En nyligen genomförd studie fann att varken den ena eller den andra typen är bättre eller sämre för miljön. Så, vilken bör du välja?

Engångsblöjor
Engångsblöjor är högabsorberande, så håll ditt barns hud torr vilket kommer att bidra till att förhindra blöjeksem. De är även väldigt praktiska - när de är fulla, är det bara att rulla ihop dem, lägga dem i en plastpåse och slänga.

Återanvändbara blöjor
Återanvändbara blöjor är mindre absorberande men kan vara mer kostnadseffektiva då de kan återanvändas om och om igen. För att undvika blöjeksem bör du byta dem mer regelbundet.

Skötunderlägg
Ett skötunderlägg är en bekväm och hygienisk plats att byta ditt barns blöja på. Välj ett underlägg som är tvättbart och håll det fritt från revor för att förhindra ansamling av skadliga bakterier.

Tips till blöjbyte

 • Lossa den använda blöjans fästen, håll barnets ben upp i anklarna och ta bort blöjan. Placera den utom barnets räckhåll.
 • Använd våtservetter eller tvättlappar att torka barnet rent framifrån och bakåt (torka bak till fram kan sprida bakterier och orsaka urinvägsinfektion).
 • För pojkar är det bäst att placera en torr blöja över penis då luftexponering kan orsaka pojkar att urinera. När du torkat av: placera penis nedåt innan du fäster blöjan för att förhindra läckage vid midjan.
 • Vik midjan av blöjan för att låta navelsträngen andas.
 • Tvätta alltid händerna väl efter blöjbyte för att förhindra spridning av bakterier.
 • Släng använda engångsblöjor i en plastpåse eller blöjhink och försök att gå ut med soporna dagligen.
 • Tvätta återanvändbara blöjor separat från andra kläder. Avlägsna allt fast bajs från blöjan med användning av toalettpapper och släng i toaletten. Tvätta sedan blöjan på en förtvätt följt av en varmtvätt (mer än 60°C).

Blöjeksem

Blöjbyte är en stor del av att vara en ny mamma. Om ditt barns blöja ständigt är våt, om samma blöja är på under en längre tid eller om ditt barn har diarré eller reagerar på vissa tvålar, kan det resultera i blöjeksem vilket yttrar sig som inflammerad hud som visas ljust rött på ditt barns stjärt. Så här kan du behandla blöjeksem hemma:

 • Byt blöja ofta och använd en större storlek för att förhindra skav och främja läkning av huden.
 • Tvätta barnets stjärt med vatten efter blöjbyte. Undvik att använda tvål.
 • Klappa ditt barns stjärt försiktigt torr med en mjuk handduk.
 • Applicera en kräm eller salva för blöjeksem som din apotekspersonal eller läkare har rekommenderat.
 • Låt ditt barn gå utan blöja ett tag för att luftas.

När blöjeksemet har läkt, överväg att regelbundet smörja med salva som fuktbarriär mot blöjeksem.