att tänka på när det kommer till katter och bebisar

För mammor som går i väntans tider och som även är lyckliga kattägare, kan tiden fram till bebisens ankomst vara en särskilt stressig period. Katter är inte kända för att vara vänskapliga eller snälla gentemot nya bebisar, men med rätt förberedelser kan din katt och bebis komma överens på ett säkert och enkelt sätt. I den här artikeln går vi igenom tre viktiga steg för hur man barnsäkrar delar av ditt hem där din katt har markerat sitt revir. 

Steg 1: Kattlådan

Baserat på dess nuvarande position kan du behöva flytta på kattlådan. Det finns en liten risk att din katt kan överföra en sjukdom kallad toxoplasmos, så var noga med att alltid använda handskar när du hanterar kattlådan. Se till att du flyttar lådan till ett ställe som alltid är utom räckhåll för din bebis.

Steg 2: Förbered din katt för förändringen

Det är inte ovanligt för katter att bli nervösa och obekväma av stora, plötsliga förändringar, så det finns definitivt ett rätt sätt och ett fel sätt att introducera nya familjemedlemmar. Om rummet som du planerar att göra till din bebis barnkammare är där din katt spenderar som mest tid, är det viktigt att gradvis göra förändringar istället för att snabbt ta över hela rummet. Om det går för snabbt för din katt kan hen bli väldigt arg och stressad.

Steg 3: Få din katt att känna sig hemma

När du väl har gjort förändringar i vissa delar av ditt hem kan du återintroducera din katt till området genom att leka med hen där. På detta sätt kommer din katt börja associera positiva känslor till den förändrade omgivningen. De kommer också se dessa områden som en plats att slappna av på istället för ett ställe för ångest, vilket är viktigt för din bebis säkerhet.