343 School

Oavsett om ditt barn börjar skolan för första gången eller kommer tillbaka efter lov så kommer han eller hon bli mer utsatt för fler infektioner än hemma genom kontakt med de andra barnen. Du kan självfallet inte kontrollera all kontakt med bakterier (och kom ihåg att lite kontakt med bakterier är en bra sak), men du kan minska risken att ditt barn drar på sig en infektion med hjälp av goda hygienvanor.

Hur sprider sig infektioner i skolan?

Skolbarn drar ofta på sig förkylningar, influensa-virus eller matförgiftning som kan leda till diarré. Dessa infektioner kan spridas väldigt snabbt från barn till barn genom vidrörning av en förorenad yta. Infektioner sprids även mycket snabbt i luften via hostningar och nysningar, samt genom att äta mat som blivit förorenad.

Varför är god hygien viktigt?

När ditt barn blir smittat, kan de sprida infektioner snabbt till resten av din familj hemma. Förkylning och matförgiftningar är vanliga i början av en ny termin - både i skolor och familjer. Att hjälpa ditt barn att förstå vikten av god hygien är en investering som kommer att hjälpa både dem och resten av din familj att hålla sig friska.  

Undvik spridning av förkylning och virus.

Även om vaccinationer kan skydda ditt barn från vissa seriösa sjukdomar som stelkramp, difteri och kikhosta så kan vaccinationerna inte skydda barn från alla typer av skadliga bakterier.    

Bra tips för god hygien i skolan.

1. Håll händerna rena.

Noggrann handtvätt är det mest effektiva sättet att förhindra spridning av infektioner i skolorna. Lär dina barn hur och när man ska tvätta händerna (gnugga händerna tillsammans i minst 20 sekunder med tvål och rent rinnande vatten). Tvätta alltid händerna:

 • Efter toalettbesök.
 • Innan måltid.
 • Efter att ha lekt ute.
 • Efter att ha rört något smutsigt.
 • Efter hosta, nysningar eller efter ha snytit sig.
 • När du har ha rört en använd nädsuk.
 • Efter att ha klappat djur.
 • När händerna är synligt smutsiga.

2. Hostningar och nysningar sprider sjukdomar.

Lär dina barn att täcka sin näsa och mun med en näsduk när de hostar och nyser för att stoppa infektioner från att bli luftburna. Kasta använda näsdukar i en sopptunna och tvätta alltid händerna med tvål och vatten efteråt.

Om det inte finns en näsduk tillgänglig, uppmuntra ditt barn att nysa eller hosta i armvecket istället för i händerna för att minska spridning av bakterier och virus.

3. Hälsosam diet.

Oavsett om ditt barn äter lunch i skolan eller har med sig matsäck kommer en sund och balanserad kost hjälpa dem att hålla sig friska och följa växtkurvan. Ett sunt mål hjälper även barn att koncentrera sig under lektionerna.

Packa matsäck: Tvätta och torka händerna samt se till att köksytor är rena innan du börjar packa matsäcken. Här är några tips:

 • Kontrollera att alla livsmedel är inom deras bäst före datum.
 • Använd en ren, lufttät och hård matlåda.
 • Skölj frukt, sallad och grönsaker noga i rent vatten.
 • Försök att förbereda ny mat varje dag eftersom risken är mindra för bakterietillväxt när maten är fräsch.

4. Drick tillräckligt med vatten.                                                            

Vatten är det bästa alternativet för ditt barn att dricka då det inte innehåller socker, koffein, tillsatser eller sötningsmedel. Uppmuntra ditt barn att dricka ordentligt med vatten under dagens gång för att undvika uttorkning som kan leda till koncentrationssvårighter, trötthet, irritabilitet samt huvudvärk.

Hantera sjukdom:

Om ditt barn inte mår bra, håll dem borta från skolan tills de har återhämtat sig helt och känner sig pigga på att komma tillbaka. Om de kommer tillbaka för tidigt riskerar de att sprida sina bakterier till andra barn.

Här är en vägledning för hur länge barn ska vara hemma från skolan när lider av följande infektionssjukdomar:

Vattkoppor: Fem dagar efter utslag startat.
Kräkningar och diarré: 48 timmar efter kräkningar eller diarré.
Influensa: Tills helt återhämtad.
Mässling: Fyra dagar efter utslag startat.
Hjärnhinneinflammation: Tills helt återhämtad.

Hur du kan undvika att ditt barn blir sjukt: Förutom att uppmuntra ditt barns goda hygienvanor kan du också förhindra spridning av bakterier med dessa grundläggande råd:

 • Håll skolväskor rena och utan matrester, särskilt efter ditt barn har haft med sig matsäck.
 • Gympakläder ska tas hem en gång i veckan för tvätt.
 • Se till att ditt barn byter sina strumpor och underkläder dagligen.
 • Tvätta kläder på en hög temperatur för att döda bakterier. För ömtåliga kläder som inte kan tvättas i 60°C kan du prova att lägga i ett tvätt-desinfektionsmedel.