Family How To Teach Kids Healthy Habits

Kökshygien: Håll dina händer rena

Att tvätta händerna är en av de snabbaste, billigaste och enklaste sätten att hålla en bra kökshygien, förhindra spridningen av bakterier och även skydda din familj från sjukdom.[i] Forskning har visat att köket är den plats i hemmet som flest bakterier vistas på[ii] så det är ännu viktigare att hålla en bra och effektiv handhygien när man lagar mat. 

Så när ska vi tvätta våra händer i köket?[iii]

  • Före och efter förberedelser av maten
  • Efter hantering av livsmedel
  • Efter tömning av sopor
  • Efter tillagning
  • Efter rengöring och torkning av ytor
  • Om du hostar eller nyser under matlagning, tvätta dina händer och torka av alla ytor som kan ha blivit nersmutsade.

Att laga mat med sina små är väldigt roligt. Det är också ett utmärkt tillfälle att lära dem om kökshygien och vikten av handtvätt både före och efter vidröring av maten. Nedan följer några användbara tips som ger dig förståelse och uppmuntran till att använda en god och effektiv handhygien i köket.

Samantha, 27, mamma till Jade & Lianne
Innan vi börjar i köket ser jag till att flickorna är redo att hjälpa till genom att sätta på dem varsitt förkläde, sätter upp deras hår, rullar upp långa ärmar och tvättar deras händer med tvål och varmt vatten.

Jag vet att det är viktigt att skapa en säker och hygienisk miljö när jag lagar mat med dem så vi har alltid tänkt på säkra sätt att få barnen involverade i köket, redan från en ung ålder. Vi låter dem vara med i allt vi kan, från att bestämma vad vi ska äta, mixa och väga ingredienser, duka bordet och hjälpa till att städa upp efteråt! 

Jacob, 34, pappa till Thomas
Jag tror att det är väldigt viktigt att vara en förebild för Tom I köket när det kommer till effektiv handhygien. Jag ser alltid till att tvätta händerna tillsammans med honom före, under och efter matlagningen, genom att använda tvål och varmt vatten för att bli av med alla bakterier. Repetition och rutiner är nyckeln till att göra det till en vana att tvätta händerna, så vi gör det tillsammans varje gång! Här är den steg för steg-guide som vi utgår ifrån när vi tvättar våra händer.

1. Blöt händerna med rinnande vatten.
2. Applicera tvål.
3. Skrubba händerna med handtvål I 20 sekunder. Kom ihåg baksidan av       händerna och under naglarna.
4. Skölj noga.
5. Torka händerna med en ren handduk eller en handlufttork.
6. Använd en handduk eller din armbåge för att stänga av kranen.

Sarah, 25, mamma till Alex
Både min man och jag vill göra handtvättning så enkelt som möjligt för Alex! Vi har alltid en bra tvål tillgänglig i köket, oftast Dettols automatiska tvålpump och en pall nära till hands så att han kan nå upp till diskbänken utan några svårigheter. Vi hoppas att detta får honom att tycka att det inte är något jobbigt att tvätta sina händer.

Vi försöker också att prata om handhygien samtidigt som vi är upptagna med att ha roligt i köket. Jag brukar ta tillfälle i akt att förklara varför tvättning av händerna är så viktigt och hur det kan hjälpa till att hålla familjen frisk och lycklig genom att stoppa obehagliga bakterier. Jag ser också till att Alex förstår att det finns vissa livsmedel som du alltid bör tvätta händerna efter beröring, till exempel råa livsmedel, då det finns fler bakterier där.[iv]

Förhoppningsvis har vi gett dig några tips på hur du håller ditt kök hygieniskt på ett enklare och mer hanterbart sätt för dina barn. Kom ihåg att använda en bra antibakteriell tvål, till exempel Dettols automatiska tvålpump i köket så att de där små händerna håller sig rena.

 


[i] http://www.cdc.gov/handwashing/

[ii] http://www.webmd.com/food-recipes/features/germs-in-kitchen#1

[iii] https://www.fsai.ie/faqs/hand_washing.html

[iv] https://www.fsai.ie/faqs/hand_washing.html