Svininfluensan (H1N1)

4211 H1N1

Om inte H1N1-influensan ringer några klockor har du antagligen hört talas om den i det mer vanligare namnet: svininfluensan. Den kallas så eftersom när den först upptäcktes var det väldigt likt ett influensavirus som bärs av grisar.

Under år 2009 var svininfluensan ansvarig för en influensapandemi som hade sitt ursprung i Mexiko och spreds världen över. Lyckligtvis var det inte så allvarlig som det först verkade och år 2010 förklarade världshälsoorganisationen att pandemin var över.

Men risken att få svininfluensa finns fortfarande. H1N1 är en av de starkaste influensastammar som fortsätter att cirkulera till bland annat äldre personer, gravida kvinnor och människor som lider av hjärt-, lung-, njur- och leversjukdomar, som alla är särskilt utsatta för risk för komplikationer.

 

Orsaker

Svininfluensan är ett influensavirus som sprids på samma sätt som vanlig säsongsinfluensa. Antagligen sprids den genom direkt kontakt med någon som redan är smittad, genom att andas in luftburna partiklar som kan innehålla virus som en infekterad individ har avgett vid hostning eller nysning. Svininfluensan kan även spridas genom att vidröra saker som har förorenats av någon med influensavirus.

Inkubationstiden för influensa är 4 till 6 dagar. Vuxna kan föra smittan vidare en dag innan symptomen visar sig, vilket innebär att du kan sprida viruset H1N1 utan att ens veta om det.

Hur länge är influensa smittsamt? För vuxna kan den smittsamma perioden vara fem till sju dagar, medan för barn kan det vara upp till två veckor.

Symptomer

Svininfluensan symptom inkluderar:

  • Muskel värk.
  • Trötthet.
  • Ont i halsen.
  • Hosta.
  • Feber.
  • Rinnande näsa.
  • Diarré eller kräkningar.
  • Huvudvärk.
  • Andnöd.

Råd om forebyggelse

Vaccinera dig:

Svininfluensan är ofta inkluderad i vaccinationen mot säsongsinfluensa. Personer i högriskgrupper samt gravida kvinnor bör vaccineras. Hör med din läkare om du bör vaccineras.

Tvätta händerna regelbundet:

Att regelbundet tvätta händerna är avgörande för att stoppa spridningen av infektionen. Om du inte har tillgång till tvål och vatten kan du använda Dettol Desinficerande Handgel.

Använd näsdukar:

Täck alltid näsa och mun med en näsduk när du nyser och se till att du slänger den använda näsduken i papperskorgen. Har du inte tillgång till en näsduk så nys mot din armbåge istället för att använda dina händer.

Tvätta och desinficera ofta rörda ytor:

Influensaviruset kan leva upptill 48 timmar på icke-porösa ytor vilket indikerar hur viktigt det är att desinficera ytor som handtag, bänkskivor, strömavbrytare etc.

Undvik:

Undvik personer som har influensa och om du får influensa undvik att sprida den vidare.

Om du är orolig över svininfluensan eller H1N1-viruset, kontakta din läkre.

Myter och sanningar

Om du är frisk kommer du inte kunna få svininfluensan

Friska människor, både unga och gamla, kan insjukna med svininfluensan men äldre, sjuka och gravida kvinnor löper större risk att påverkas av H1N1-viruset.

Om du har feber och influensa-liknande symptom, har du garanterat fått svininfluensan.

Symptomen av svininfluensan och säsongsinfluensan är väldigt lika men enstaka som insjuknas av svininfluensan får inte ens någon feber. Befara inte det värsta – hör med din läkare om du oroar dig!

411 GERMS 740X400

Bakterier och virus

Allt du behöver veta om bakterier och hur man kan förhindra spridning av bakterier som kan orsaka sjukdomar och infektioner.

61 HEALTHY HANDS

Rena händer

Handtvätt är ditt första försvar för att hålla dig frisk. Läs vår omfattande guide för hur man tvättar händerna ordentligt och på så sätt skyddar sina närstående. För att hjälpa att skydda dig och din familj mot infektioner har vi sammanställt en guide till friska händer.

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Hemhygien hotspots

Läs om var oönskade bakterier lurar i ditt hem i vår hygien-hotspot-guide.

Øverst på siden