Matförgiftning (livsmedelsburna sjukdomar)

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Matförgiftning (livsmedelsburna sjukdomar) sker när vi äter mat som har förorenats av bakterier eller virus. Det kan vara obehagligt, men sällan behöver man medicinsk behandling. Genom att inta mycket vätska, god handhygien och äta lätta måltider bör du vara återställd efter en eller två dagar.

Matförgiftning uppstår när vi äter mat förorenad med skadliga bakterier som till exempel Campylobacter, Salmonella eller E.coli. Råa livsmedel, inklusive kött, fågel, ägg, fisk och skaldjur. Även rå frukt och grönsaker kan ofta innehåller höga halter av bakterier som lätt sprider sig till andra livsmedel och ytor runt om i köket genom otvättade händer och via ytförorening som till exempel skärbrädor, kastruller eller kranar. Kors-kontamination mellan ytorna bidrar till nästan 40% av alla livsmedelsburna sjukdomar. Av dessa skäl måste vi vara extra försiktig vid hantering av, eller när vi lagar mat i köket. Glöm inte de fyra viktigaste momenten för livsmedelshygien: korskontaminering, rengöring, matlagning och kylning.

 

Orsaker

Campylobacter, Salmonella, Listeria, Escherichia coli (E.coli) och Norovirus (vinterkräksjukan) är de främsta orsakerna för matförgiftning.

Här är några av de vanliga orsakerna:

 • Genom att äta rå eller dåligt tillagat mat (särskilt kyckling, fläsk, hamburgare, korv eller annan snabbmat).
 • Mat som har passerat bäst-före-datum eller inte varit korrekt kyld.
 • Genom att äta mat som har hanterats av någon med diarré eller kräkningar.
 • Korskontamination (när bakterier från en smittad mat sprids vidare till andra livsmedel).

Symptomer

Beroende på vilken typ av bakterier som orsakat matförgiftningen kan symtomen uppstå mellan 1, upp till 36 timmar efter att man har ätit smittad mat.

Du kan uppleva en eller flera av följande symptom:

 • Illamående.
 • Kräkningar.
 • Diarré.


Även andra symptom kan uppkomma som till exempel:

 • Magkramper.
 • Buksmärta.
 • Aptitlöshet.
 • Hög temperatur. (Feber.)
 • Muskelsmärta.
 • Frossa.

Om du märeker att du fått en matförgiftning eller har magbesvär, drick rikligt med vätska och ta en vätskeersättning om möjligt. Detta kommer att ersätta de mineraler och salter som du har förlorat genom kräkningar eller diarré. Oftast kommer vätskeersättningar i påsar eller tablettform som löses i vatten.

Försök att äta som vanligt, men håll måltider små och lätta. Undvik tung, stark, saltad eller söta livsmedel.

Om dina symtom varar mer än en dag eller två eller om du känner en extrem smärta, rådgiv med din läkare.

Råd om forebyggelse

Tack och lov finns det en hel del du kan göra för att undvika matförgiftning och gastroenterit genom att följa dessa viktiga moment för livsmedelshygien:

Rengöring:

 • Utöva en god handhygien: Kom ihåg att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten, särskilt efter toalettbesök samt före och efter matlagning eller innan måltid. Om du är ute på språng och inte har tillgång till tvål och vatten kan du använda Dettol Desinficerande Handgel för att döda 99,9% av alla bakterier och virus.
 • Rengör och desinficera matlagningsytor: Efter matlagning (särskilt av rått kött, fisk eller ägg) bör du använda en desinfektionsmedel spray eller våtservetter på använda köksytor. Rengör smutsiga redskap, bestick och porslin med diskmedel och varmt vatten.

Tillaga maten ordentligt

Kött bör tillagas tills helt genomstekt. Köttsaften bör rinna klar utan några tecken på rosa kött. När du värmer upp livsmedel ska du se till att det är rykande hett och aldrig värma upp maten mer än en gång.

 

Låt lagad mat svalna av, bli täckt och kyld inom en timma.

Separera stora portioner i mindre behållare om det behövs för att påskynda kylningen. Följ förpackningens riktlinjer för nedkylning av färska livsmedel samt konsumera mat inom bäst-före-datum. 

Undvik korskontaminering

Kom ihåg att tvätta händerna innan du börjar laga mat samt direkt efter hantering av råvaror. Du bör även förbereda rå mat separat från tillagad mat i köket med hjälp av olika redskap och skärbrädor. Förvara aldrig rå mat över tillagad mat i kylskåpet eftersom små droppar kan förorena lagad mat.

522 FOOD SAFETY 740X400

Livsmedelssäkerhet och hygien

Visste du att de flesta fall av matförgiftning faktiskt sker i hemmet som en följd av dålig kökshygien? Läs mer hur man kan förebygga matförgiftning genom att praktisera god hygien för att säkerhetställa livsmedelssäkerheten.

423 DIARRHOEA 444X240

Diarré

Det är inte trevligt men det är tyvärr vanligt. Läs om vad som orsaker diarré, vanliga symptom och hur du kan förebygga spridning av bakterier i ditt hem.

GERM LARGE

Hur man tvättar händerna

Hela livet har du tvättat dina händer, men gör du det rätt? Att ha en bra handtvättsteknik är viktigt för att skydda både dig själv och andra från spridning av skadliga bakterier. Lär dig hur man tvättar händer med vår enkla guide. 

Øverst på siden