Bindhinneinflammation

428 CONJUNCTIVITIS

Dina ögon är extremt känsliga. Den minsta irriation eller infektion kan orsaka stor smärta och obehag. Bindhinneinflammation är en inflammation i det tunna lager av vävnad som täcker framsidan av ögat -bindhinnan. Bindhinneinflammation orsakas av en bakterie eller virusinfektion och är väldigt smittsam.

I de flesta fall utgör inte bindhinneinflammation ett allvarligt hot mot hälsan och brukar läka på egen hand efter ett par veckor. Det är däremot viktigt att du rådgör med din husläkare så att de kan fastställa orsaken och ordinera rätt behandling. Neo-natal bindhinneinflammation påverkar nyfödda yngre än 28 dagar och kan leda till mer allvarliga komplikationer. Om du har en nyfödd baby och du tror att de kan ha det, kontakta din husläkare eller BVC så snart som möjligt.

Orsaker

Det finns tre vanliga typer av bindhinneinflammation:

 • Bakterieorsakad bindhinneinflammation: Orsakas av en bakterie eller virusinfektion. Denna typ av bindhinneinflammation är väldigt smittsam. Om någon i din familj berör deras infekterade ögon och sedan berör en yta kan de lätt sprida smittan vidare till någon annan i hushållet.
 • Allergisk bindhinneinflammation: Orsakas av en allergisk reaktion, till exempel pollen eller kvalster.
 • Irriterande konjunktivit: Orsakas av att bindhinnan kommer i kontakt med irriterande ämnen, som tvål, smink, klorerat vatten eller en lös ögonfrans.

Symptomer

Typiska symptom på irriterande bindhinneinflammation inkluderar:

 • Rodnad i ögonen.
 • Vattniga ögon.

Typiska symptom på bakteriell bindhinneinflammation inkluderar ovanstående samt:

 • En brännande känsla.
 • En känsla av grus i ögonen.
 • En klibbig beläggning på ögonfransarna eller i ögonvrån.

Typiska symptom på allergisk konjunktivit beror på vad du är allergisk mot, men kan innefatta:

 • Kliande ögon.
 • Nysningar och täppt näsa.
 • Torra och ömhet i ögonen.
 • Små fläckar på insidan av dina övre ögonlock (för personer allergiska till kontaktlinser.)

Råd om forebyggelse

Bakterieorsakad bindhinneinflammation är mycket smittsam så god hygien är avgörande för att stoppa spridning av smittan.

 • Undvik att gnugga eller röra ögonen. Detta kommer endast att göra det värre och inflammationen kan spridas från det ena ögat till det andra.
 • Tvätta händerna regelbundet. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, använd en desinficerande handgel som till exempel Dettol Desinficerande Handgel. 
 • Dela inte saker när någon i din familj har bindhinneinflammation för att vara på den säkra sida. Dela inte handdukar, solglasögon eller något annat som kommer i kontakt med ögonen.
 • Hygieniskt ren tvätt. Byt lakan, kuddar samt handdukar regelbundet och tvätta på en hög tempratur med tvättmedel.

Myter och sanningar

Jag kan bara bli smittad av bindhinneinflammation från någon som har det.

Nej det stämmer inte, du kan få bindhinneinflammation från samma virus som kan orsaka en öroninfektion eller en vanlig förkylning. Även grus, damm eller en lös ögonfrans som börjar med att irritera ögat kan leda till bindhinneinflammation.

Bindhinneinflammation är inte smittsam om det håller på att behandlas.

Bindhinneinflammation är smittsam tills att ögonen inte längre är röda eller tills de inte längre klibbar. Detta kan ta flera dagar. Antibiotika bekämpar bara bakteriell bindhinneinflammation och förhindrar inte att bakterierna sprids vidare.

41 ABOUT GERMS AND ILLNESS PREVENTION 740X400

Om bakterier, virus och förebyggande av sjukdom

Allt du behöver veta om bakterier och virus samt hur man kan förhindra spridning av bakterier och virus som kan orsaka sjukdom och infektioner.

60 PERSONAL HYGIENE 740X400

Personlig hygien

Lär dig om vikten av god personlig hygien och motverka illaluktande kroppsodörer med vår serie av personliga hygienprodukter.

55 LAUNDRY 740X400

Ren tvätt

Kläder kan vara förorenade med bakterier som inte dör vid låga tvättemperaturer. Läs om hur du kan hålla din tvätt ren även vid låga temperaturer.

Øverst på siden