How to Wash your Hands

Som mamma vill du göra allt i din makt för att ditt barn ska vara lycklig, hälsosam och slippa både förkylning och influensan. När ditt barn växer upp och börjar interagera med världen, så är en stor oro för mammor de bakterier som barnet kommer i kontakt med på förskolan eller skolan.

Oavsett om barnet är tre månader, tre år eller precis börjat skolan, här kommer tips från riktiga mammor om hur du kan förebygga förkylning och influensa.

 

Charlotte är 24 år. Hennes bebis James är 18 månader gammal.

Jag tvättar alltid händerna med varmt vatten och tvål innan jag lyfter upp min bebis. Om någon annan passar honom ser jag till att den personen också tvättar sina händer regelbundet – det är det billigaste, enklastes och mest effektiva sätt att skydda honom från förkylning och influensa virus.1 Jag tvättar James händer med tvål och vatten också, så ifall att hans händer har kommit i kontakt med bakterier så finns det ingen chans att de sprids vidare till hans mun, näsa eller ögon.

Förkylning och virus bakterier kan leva på ytor i upp till 48 timmar, så jag uppmärksammar dessa riskområden där bakterier kan hänga kvar. Jag gillar att använda universella desinfekterade städservetter, till exempel Dettol® power & pure universal cleaning wipes. När det används som beskrivet så dödar det 99,9% av alla bakterier. Det var extra viktigt när James började krypa.2

Bebisars immunsystem är sämre än vuxnas, så det är extra viktigt att undvika nära kontakt med vänner, familjemedlemmar eller andra bebisar som lider av förkylningssymptom eller influensan. Om det är oundvikligt så är det ännu mer viktigt att ha en god handhygien och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.3

 

Jodie är 32 år och mamma till förskolebarnet Isabelle.

Om du hostar eller nyser I dina händer, så finns en risk att bakterierna sprids vidare till dörrhandtag, bord, stolar eller leksaker. Så jag har lärt Isabelle att nysa i armvecket för att minska spridningen av bakterier, som exempelvis förkylning eller influensa.4 Jag påminner henne ständigt att inte röra vid hennes mun, näsa eller ögon med smutsiga händer. Detta för att förhindra att förkylning eller influensa bakterier sprids vidare från hennes händer.

Att tvätta händerna är väldigt effektivt för att förebygga spridningen av förkylning eller influensa bakterier, så det var viktigt för mig att visa Isabelle hur hon tvättar händerna noggrant med varmt vatten och tvål, redan vid tidig ålder. Jag såg till att förskolan gjorde detsamma. Tvättning av händerna ska göras regelbundet under hela dagen, speciellt före måltider, efter toalettbesök och efter lek med flera barn.5

Mjuka leksaker kan inhysa bakterier, så jag försöker att köpa leksaker som kan tvättas i tvättmaskin, då dessa är enklare att hålla hygieniskt rena. Genom att tillsätta Dettol® desinfektionsmedel i din tvätt säkerhetsställer du att leksakerna hålls hygieniskt rena.6 Jag följer instruktionerna på förpackningen som lyder: Tillsätt 2 fulla kapsyler (120 ml) till varje tvätt och det reducerar dålig lukt i tvättmaskinen och dödar 99,9% av alla bakterier. Hårda leksaker är lite enklare att rengöra, se bara till att du torkar av dem regelbundet.

 

Samantha är 35 år. Hennes son Oliver är 8 år gammal.

Oliver vet redan om rutinen för att tvätta händerna, men en påminnelse är alltid en bra idé – det är lika viktigt för honom att komma ihåg att tvätta händerna med varmt vatten och tvål i skolan, som hemma.

När Oliver mår dåligt så tycker jag att det är bäst att hålla honom hemma från skolan tills han mår bättre igen, för att förebygga spridningen av förkylning och influensa till de andra barnen. Bakterier och sjukdomar sprids fort från en person till en annan i skolan.7 Likadant om vi märker att någon av Oliver’s vänner mår dåligt, så skjuter vi fram lek dejter eller övernattningar till en annan dag.

För att förhindra att få hem bakterier utifrån, så ber jag alltid Oliver att ta av sig skorna och tvätta händerna med varmt vatten och tvål, direkt när han kommer hem ifrån skolan.

 

Även om du inte helt kan skydda dina barn från en förkylning eller influensan, speciellt om de går på förskola eller skola. Genom att lära dem ordentliga vanor för att förebygga förkylning och följa några av råden ovan så minskar chansen att de blir sjuka markant.

 

http://www.babycenter.com/404_is-it-true-that-people-should-wash-their-hands-before-holdin_10310195.bc
2 http://www.babycenter.com/0_how-to-protect-your-family-from-colds-and-flu_10300011.bc
3 http://www.babycenter.com/0_how-to-protect-your-family-from-colds-and-flu_10300011.bc
4 http://abcnews.go.com/Health/ColdandFluNews/story?id=651134&page=1
5 http://www.cdc.gov/flu/protect/stopgerms.htm
6 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/germs-in-bedroom?page=2
7 http://www.webmd.com/children/features/germs-in-school-room#1