Kitchen 740X400

Många familjer spenderar mest tid tillsammans i köket. Det är också en populär plats för bakterier. I själva verket sker de flesta fall av matförgiftning från hemmet, som en följd av dålig mat och kökshygien. Så vad kan du göra för att förhindra spridning av skadliga bakterier?

Det är vissa hotspots-områden som behöver mer rengörning än andra för att säkerhetställa att kökssäkerheten är av hög kvalitet.

Kökets topp hotspots:

Disktrasor eller svampar 

Om disktrasor eller rengöringssdukar lämnas fuktiga, kan bakterier snabbt växa i dem. Dessa bakterier kan spridas till andra objekt och ytor i hela köket när trasor eller svampar senare används. Antingen kan du använda engångs rengöringsdukar/trasor eller också tvätta återanvändbara dukar och svampar genom att tvätta dem i en varm 60°C tvätt för att döda alla bakterier.

Ytor som kommer i kontakt med mat

Skärbrädor kan lätt bli förorenade med bakterier från rå mat som till exempel kött, fågel, sallad, frukt och grönsaker. Rå och färdiglagad mat bör hållas åtskilda, helst med hjälp av olika skärbrädor för varje. Alla ytor bör rengöras efter användning och händerna ska tvättas noggrant efteråt.

Ofta berörda ytor:              

Det finns ett antal ytor i köket som kan utgöra en potentiell väg för överföring av bakterier. Innan du förbereder mat, bör du alltid tvätta händerna med tvål, även om de inte är synligt smutsiga. Du bör även rengöra ytor regelbundet eftersom de kan vara förorenade av smutsiga händer som har samlat upp bakterier från råa livsmedel. Några ofta berörda ytor i köket är:

  • Kylen, frysen och spisens interiör.
  • Dörrhandtag och lådhandtag.
  • Köksbänkar.
  • Kranar.

Diskhon

Kan bli förorenad om råa livsmedel  (till exempel kyckling, frukt, grönsaker, sallad) sköljs i diskhon för rengöring före matlagning. Även sköljning av förorenade föremål som till exempel kökssvampar och disktrasor bidrar till föroreningen av bakterier. Diskhon och omgivande områden inklusive kranar ska rengöras regelbundet. 

Soptunnan

En väldigt populär plats för bakterier. Använd en behållare med lock för att hålla husdjur och skadedjur borta samt minska lukter. Töm, rengör och desinficera regelbundet. Glöm även inte att rengöra och desinficera handtagen samt lock.

Glöm inte att tvätta händerna

Händerna är en av de största orsakerna till korskontaminering och korsinfektion hemmet. När du är i köket var särskilt noga med att tvätta händerna med tvål före och efter matlagning samt innan du äter.