543 MOULD 740X400

Ingen tycker om att dela sitt badrum med mögel och mjöldagg. Det är både fult och kan orsaka allergier och dålig hälsa. För att förhindra mögel och mjöldagg att ta över ditt badrum kan det hjälpa att veta lite mer om vad mögel egentligen är. Mögel är en svamp som växer i fuktiga och varma förhållanden, där det inte finns mycket luftflöde. Mjöldagg är den term som används ofta för att beskriva de tidiga stadierna av mögeltillväxt på en plan yta och brukar kunna ses som vita svamptrådar. Den svartmögel som kan ses sprider sig fläckvis över kakel och väggar. Svartmögel kan orsakas av flera olika svamparter beroende på nivån av fukt i omgivningen.

Genom att kontrollera luftfuktigheten i ditt badrum och genom att följa dessa enkla steg kan du lära dig hantera mögel samt mjöldagg och hädanefter få behålla badrummet för dig själv.

Få in lite luft

Mögel och mjöldagg älskar varma fuktiga miljöer så håll ditt badrum väl ventilerat. Använd en fläkt efter ett bad eller dusch samt försök hålla dörren öppen när badrummet inte används.

Rengör hårda ytor

Rengör och desinficera kaklade väggar, duschdörrar och andra hårda ytor där fukt sannolikt ansamlas. Det är också en bra idé att använda en torr trasa eller gummiskrapa för att avlägsna överflödigt vatten.

Tvätta det mjuka

Tvätta duschdraperier regelbundet enligt tillverkarens instruktioner. Tvätta och byt handdukar regelbundet och häng alltid upp dem för att torka efter användning. Kom ihåg att inte lämna dem på golvet i badrummet.

Borttagning av mögel och mjöldagg

Även om du följer stegen ovan, kan mögel och mjöldagg fortfarande ta fäste i ditt badrum. Så fort du upptäcker spår av mögel, ta genast bort dem med mögel-borttagningsmedel.

När du väl har blivit av med mögel och mjöldagg, vill du självklart inte få tillbaka dem. Så kom ihåg att rengöra badrummets ytor regelbundet, hålla badrummet välventilerat och torrt. Vid behov kan du installera en elektrisk anti-luftfuktare för att förhindra att mögel och mjöldagg växer.